Εγγραφή | Είσοδος

Αποσπάσμα Από Δημοσίευμα Του Τύπου Για Τους Διαγωνισμούς Φαρμάκων Στα Νοσοκομεία

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Φάρμακα: Τα ανώνυμα είναι πολύ πιο φτηνά

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Φάρμακα χωρίς… ονοματεπώνυμο μπαίνουν σε λίγες ημέρες στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ολοκληρώνονται οι πρώτοι διαγωνισμοί αγοράς σκευασμάτων όχι με βάση την εμπορική ονομασία αλλά τη δραστική τους ουσία.

“Με τα «ανώνυμα» φάρμακα αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι από τη μείωση των τιμών που θα προκύψει εξαιτίας του ανταγωνισμού των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός έγινε σε τρία νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Ασκληπιείο»), τα οποία θα προμηθευτούν τρεις δραστικές ουσίες μέσα στον Αύγουστο έναντι 2 εκατ. ευρώ (αντιβιοτικές, καρδιολογικές, και για τη χοληστερίνη). Από τον Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία θα προμηθευθούν (έπειτα από διαγωνισμό) άλλες 43 δραστικές ουσίες παθολογικών, νευρολογικών, καρδιολογικών και άλλων φαρμάκων, συνολικού κόστους 215 εκατ. ευρώ.

Οι επτά περιφερειάρχες υγείας πρέπει επίσης εντός των δύο επόμενων μηνών να έχουν προμηθευτεί 28 διαφορετικές δραστικές ουσίες αξίας 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα μοιρασθούν στα 132 νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα φάρμακα θα κοστίσουν 600 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η φαρμακευτική τους δαπάνη κυμαίνεται ετησίως στα 900 εκατ. ευρώ, και θα αγορασθούν με την εμπορική τους ονομασία.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αντιδρούν στη διαδικασία και τα κριτήρια αυτών των διαγωνισμών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η «πατέντα» του 75% των σκευασμάτων προστατεύεται εμπορικά….”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Ιούλιος 18, 2011