Εγγραφή | Είσοδος

>ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΑ – ΦΣΑ ΠΡΟΣ ΥΥΚΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΦΝΙ ΓΙΑ ΦΣΑ

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ν.Π.Δ.Δ.

Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου – 104 36 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 210 5243186

ΦΑΞ. 210 5220721 – Email: grfsa@otenet.gr

Πληρ. : Νιάρχου Κατερίνα

Αριθ. Πρωτ.1427 ΑΘΗΝΑ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

 

 

ΠΡΟΣ

Μ.Μ.Ε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, θέλει να καταγγείλει το χάος που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή, θα έχει ως συνέπεια να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές σε λίγο. Σας παραθέτουμε έγγραφο δημόσιου νοσοκομείου προς ιδιωτικό φαρμακείο – μέλος μας, που εκλιπαρεί για χορήγηση φαρμάκου για να μην κινδυνεύσει η ζωή ασθενούς:

«…σας ενημερώνω ότι η εταιρεία ROCHE δεν μας παραδίδει φάρμακα, μεταξύ αυτών και το MABTHERA λόγω ανεξόφλητων τιμολογίων από το Νοσοκομείο μας. Παρακαλώ την εξυπηρέτηση του ασθενούς ( …….σημείωση : αναφέρεται το όνομα ασθενούς), διότι μόνο με την χορήγηση από εσάς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια θεραπείας του και ίαση.»

*Ακολουθεί υπογραφή της Διευθύντριας φαρμακοποιού του ΕΣΥ.

Το ανωτέρω έγγραφο απεικονίζει την πλήρη διάλυση των νοσοκομείων για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και της προσπάθειας των φαρμακοποιών μελών μας να αποτρέψουν την κατάρρευση του συστήματος.

Τι άλλο να προσθέσουμε όταν:

· Σήμερα οι εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους ζητούν από τα φαρμακεία μας άμεση καταβολή της αξίας τους ενώ μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο – όπου και σταμάτησαν την τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα τους – οι εταιρείες τα χορηγούσαν στα νοσοκομεία με τρίχρονη πίστωση και με πληρωμή των τιμολογίων τους με ομόλογα;

· Νοσοκομείο για να συνεχίσει την θεραπεία νοσηλευομένου του, απευθύνεται σε φαρμακοποιό μέλος μας για την κάλυψη του ασθενούς με δικές του δαπάνες, γνωρίζοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να καλύψουν τη δαπάνη και να πληρώσουν τους φαρμακοποιούς;

· Η Κυβέρνηση δεν ευαισθητοποιήθηκε όταν σταμάτησε η τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα υψηλού κόστους για πολύ σοβαρές ασθένειες, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτους τους ασθενείς αυτούς, αλλά ευαισθητοποιείται όταν οι φαρμακοποιοί διακόπτουν την πίστωση σε ασφαλιστικά ταμεία λόγω στάσης πληρωμών τους, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στους φαρμακοποιούς;

· Γίνεται εμφανώς προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών για την ενδεχόμενη άσχημη έκβαση θεραπείας ασθενούς από νοσοκομείο σε φαρμακοποιό μέλος μας, εκβιάζοντας ηθικά το φαρμακοποιό λέγοντας ότι από αυτόν εξαρτάται η υγεία του ασθενούς;

Επιτέλους, θα σοβαρευτούν ποτέ αυτοί που έχουν την ευθύνη για τη φαρμακευτική περίθαλψή, είτε είναι εταιρείες, είτε Υπουργεία, είτε οποιοσδήποτε άλλος συμμετέχει στη διαδικασία;

Θα σκύψει ποτέ η Κυβέρνηση πραγματικά πάνω στα προβλήματα που αφορούν την υγεία του Ελληνικού Λαού ή θα συνεχίσει την μόνιμη επωδό «για όλα φταίει το μνημόνιο!»

Θα ερευνήσει γιατί καταρρέει το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν ή θα συνεχίσει το εύκολο επιχείρημα ότι «για ότι έχει σχέση με το φάρμακο ευθύνεται ο φαρμακοποιός»;

Θεωρούμε ότι εάν δεν αλλάξει άμεσα η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για την επαρκή τροφοδοσία των νοσοκομείων και την εξομάλυνση των προβλημάτων της αγοράς είναι πλέον επιβεβλημένη.

ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Σ.Α.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

 

######################################


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗ 
Ν.Π.Δ.Δ. 
Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου – 104 36 ΑΘΗΝΑ
ΦΑΞ. 210 5220721 – Email: grfsa@otenet.gr

Αριθ. Πρωτ.1494 ΑΘΗΝΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την υπ.αριθ. Αριθμ. Φ80000/ΟΙΚ.22101/2493/27-8-2010 ΚΥΑ επιτρέψατε στους εξωτερικούς ασθενείς ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ και των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α. να προμηθεύονται χωρίς συμμετοχή από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία 89 φάρμακα υψηλού κόστους, για ασθενείς πάσχοντες από πολύ σοβαρές ασθένειες.
Το ότι εμείς δεχθήκαμε να χορηγούμε τα φάρμακα αυτά, με το μισό στην κυριολεξία ποσοστό μας κέρδους, το κάναμε επειδή υπήρξε δέσμευση μέσω της ΚΥΑ, ότι οι ασφαλιστικοί φορείς θα υποχρεούνται στην άμεση καταβολή της δαπάνης τους.
Όπως γνωρίζετε μέχρι σήμερα 17-3-2011 ο ΟΠΑΔ και οι περισσότεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ στους φαρμακοποιούς για τα φάρμακα αυτά, από την ημέρα που εφαρμόστηκε η ΚΥΑ, δηλαδή από την 1-9-2010.
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όλη η προσπάθεια χορήγησης των φαρμάκων αυτών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων έγινε επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες σταμάτησαν να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία, με την αιτιολογία ότι τα νοσοκομεία είχαν πολλών ετών ανεξόφλητες οφειλές προς αυτές.
Σήμερα ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν κάποια από τα φάρμακα αυτά, με αποτέλεσμα λόγω της δικαιολογημένης άρσης της πίστωσης των μελών του Συλλόγου μας προς έξι Ασφαλιστικά ταμεία, οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες και τα έχουν ανάγκη, να μην δύνανται να τα προμηθευτούν. Είναι προφανές ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να πιστώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία επ’ αόριστον και η Κυβέρνηση να αδιαφορεί για την διαφαινόμενη οικονομική τους εξόντωση.
Η ΚΥΑ δεν εξαιρεί τα νοσοκομεία από την υποχρέωση να έχουν αυτά τα φάρμακα προς διάθεση.
Κρίνουμε απαραίτητο λοιπόν να παρέμβετε άμεσα ώστε όλα τα νοσοκομεία να εφοδιαστούν με τα ανωτέρω φάρμακα, διότι η ευθύνη για την χορήγησή τους και οι όποιες σοβαρές Επιπτώσεις από την μη ανεύρεσή τους, θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο αυτούς που οδήγησαν τα πράγματα στην σημερινή κατάσταση.

ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

 

######################################

 

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

 

 

Αθήνα 18-3-2011

Αρ. πρωτ.: 292

 

 

 

Δελτίο τύπου

 

Με έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής της 14ης Μαρτίου 2011 αλλά και την επιστολή του Προέδρου του κ. Κ. Λουράντου της 17ηςΜαρτίου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την επάρκεια των φαρμακευτικών τμημάτων των Δημοσίων νοσοκομείων και τη δυνατότητά τους να εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Πρόεδρος του ΦΣΑ υπερέβη τα εσκαμμένα !

Οι συναλλαγές και τα συνεπακόλουθα προβλήματα των ιδιωτικών φαρμακείων με τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ένα θέμα ξένο προς τα νοσοκομεία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ηθικό και τίμιο να συσχετίζεται με τη λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων των Δημοσίων νοσοκομείων. Και ακόμη περισσότερο να αξιοποιείται πολιτικά για την εξυπηρέτηση συνδικαλιστικών σκοπών.

Αλλά και επί της ουσίας ο Πρόεδρος του ΦΣΑ έχει απόλυτο άδικο όταν συσχετίζει την διακοπή από όλα τα φαρμακεία της Αττικής την επί πιστώσει χορήγηση 12.000 φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων, με τη χορήγηση μόνον των «89» φαρμάκων υψηλού κόστους από τα Δημόσια νοσοκομεία στους ασθενείς. Αξιοποιεί δηλαδή μια περιορισμένη κατηγορία ασθενών που μπορούν να απευθυνθούν τόσο στα Δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά φαρμακεία, και αγνοεί επιδεικτικά δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που πρέπει να «ξενιτευτούν» σε διπλανούς νομούς για να πάρουν τα φάρμακά τους εξαργυρώνοντας τη συνταγή του ταμείου τους, αντί να καταβάλουν το αντίτιμο του μισθού ή της σύνταξής τους στα φαρμακεία της Αττικής.

Και αυτό λέγεται συνέπεια προς τον ασθενή !

 

Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ………….. Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ……………….. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc

 

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Παρασκευή, Μάρτιος 18, 2011