Εγγραφή | Είσοδος

>Δημοσιεύματα Εφημερίδων Για Τα Προβλήματα Των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

“Το Πρώτο Θέμα”

Ανεξέλεγκτα τα φαρμακεία των νοσοκομείων
Web only
22/02/2010 23:12

http://img.protothema.gr/7ABB54C58198C2C06BCC8542EC803722.jpg

Τεράστια σπατάλη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαρμάκων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ). Η απουσία μηχανογραφικού συστήματος για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία αλλά και η συνταγογράφηση με βάση την εμπορική ονομασία φαρμάκων και όχι με βάση την δραστική ουσία υποδεικνύονται από τους εκπροσώπους της ΠΕΦΝΙ ως οι βασικοί λόγοι που προκαλούν την αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ που αγγίζει τα 2 δις ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, η ανεξέλεγκτη σπατάλη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία δεν οφείλεται μόνο στις πολλαπλές προμήθειες που ευνοούνται από το μη μηχανογραφημένο σύστημα παραγγελιών αλλά και στην απουσία νοσοκομειακών συσκευασιών ημερησίας δόσης. Αυτό σημαίνει ότι πανάκριβα φάρμακα όπως πχ τα ογκολογικά καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων σχεδόν αχρησιμοποίητα από τη στιγμή που ανοίγεται μια πλήρη συσκευασία για έναν μόνο ασθενή εφόσον δεν έχει θεσμοθετηθεί η νοσοκομειακή συσκευασία που θα επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της δόσης ανάλογα με την νόσο και τον κύκλο αγωγής που πρέπει ο ασθενής να λάβει!

Πληγή στο σύστημα λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων θεωρείται παράλληλα και το έλλειμμα προσωπικού. Είναι ενδεικτικό πως σε δέκα νοσηλευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας δεν υπάρχει ούτε ένας φαρμακοποιός, ενώ στον «Ευαγγελισμό» υπηρετούν μόλις έξι αφού οι υπόλοιπες εννιά θέσεις παραμένουν κενές! Από τα στοιχεία της ΠΕΦΝΙ προκύπτει ότι στα 132 νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν μόλις 286 φαρμακοποιοί, την στιγμή που οι οργανικές θέσεις που προβλέπει ο νόμος είναι περίπου οι διπλάσιες.

“Τα Νέα”

“ΚΈΡΔΟΣ”

“Καθημερινή”

“Ημερησία”

“Η Αυγή”

“Ελευθεροτυπία”

“Έθνος”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Παρασκευή, Φεβρουάριος 26, 2010