Εγγραφή | Είσοδος

>Διάθεση Από Τα Φαρμακεία Των Νοσοκομείων Του Φαρμάκου Desferal

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ NOΣHΛEΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ 
Mιχαλακοπούλoυ 99, 11527 Αθήνα, Τηλ/Φαξ: 210-7753104 Αθήνα 20-02-06

Προς τον Κ. Δ. Αβραμόπουλο 
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κύριε Υπουργέ,

Παραλάβαμε πριν μία εβδομάδα Υπουργική Απόφαση 11-01-06/Γ.Π.oικ. 3356 του προκατόχου σας Υπουργού κ. Ν. Κακλαμάνη για τη διάθεση από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του φαρμάκου Desferal στους μεταγγιζόμενους θαλασσαιμικούς ασθενείς. Κατανοούμε απόλυτα τη διάθεση του Υπουργείου να ικανοποιήσει το πρόβλημα των θαλασσαιμικών ασθενών, ωστόσο θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αντί να λύσει προβλήματα θα τα επιδεινώσει και θα τα επεκτείνει και μέσα στο νοσοκομειακό χώρο.

Η διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε υποδομές (ψυκτικοί θάλαμοι, χώροι αποθηκευτικοί, ιδιαίτερη πρόσβαση, κ.λ.π.) που σήμερα λείπουν από όλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Επισημαίνουμε ότι οι ποσότητες φαρμάκων για κάθε ασθενή είναι μεγάλες, όπως και ο αριθμός των ασθενών ανά μονάδα, και η εξυπηρέτησή τους απαιτεί πρόσθετο προσωπικό που δεν υπάρχει, αφού το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των τρεχουσών αναγκών του νοσοκομείων.

Επιπλέον τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων λειτουργούν μόνον πρωινό ωράριο και με τη σχετική Υπουργική Απόφαση επεκτείνεται χωρίς άλλες προϋποθέσεις η λειτουργία και το απόγευμα. Ο μοναδικός φαρμακοποιός που εφημερεύει στο τμήμα επαρκεί μόνο για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών των κλινικών τμημάτων του νοσοκομείου.

Δεν κατανοούμε πραγματικά την σπουδή της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης σης 11-01-06, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο έδινε τη δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών νοσοκομειακών φαρμάκων (ένα από αυτά είναι και το Desferal) και από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία, και αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης τα συγκεκριμένα αυτά φάρμακα θα μπορούσαν να τα προμηθεύονται οι ασθενείς από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία όλες τις ώρες λειτουργίας τους.

Σας διαβιβάζουμε σχετική επιτολή των φαρμακοποιών συναδέλφων μας που υπηρετούν στα νοσοκομεία με μονάδες μεταγγίσεων, όπου εκτίθεται λεπτομερώς το πρόβλημα και σας προτείνουμε :

1. Την αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης και τη συνέχιση της χορήγησης του από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών.

2. Την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης του φαρμάκου Desferal και από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Dr. ΠΕΤΡΟΣ ΑΣΙΘΙΑΝΑΚΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΛΑΚΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Φεβρουάριος 20, 2006