Εγγραφή | Είσοδος

ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα                            Τηλ/Φαξ: 210-7753104

http://www.pefni.gr                                                         E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

 

 

 

            Αθήνα , 27-1-2014

Αρ. πρωτ. 514

 

 

ΠΡΟΣ :

 

  • ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
  • ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ  κ. ΑΝ. ΜΠΕΖΑ
  • ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ. Ζ. ΜΑΚΡΗ
  • Γ.Γ. ΥΠ. ΥΓ. κ. Π. ΚΑΛΛΙΡΗ
  • Γ.Γ. ΔΗΜ. ΥΓ. κ. Χ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

Η Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ) δηλώνει τη διαφωνία της με τη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από οπουδήποτε αλλού πλην του Φαρμακείου (είτε της κοινότητας είτε του νοσοκομείου).

Τα ΜΥΣΥΦΑ  διατίθενται χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγή, αλλά ως φάρμακα  χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες ενδείξεις, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις και δοσολογικές τροποποιήσεις για ειδικές ομάδες πληθυσμού. Συνεπώς για την ασφαλή χρήση τους  πρέπει να παρεμβάλλεται ο πλέον κατάλληλος επιστήμονας και επαγγελματίας της υγείας, ο φαρμακοποιός.

Η ανεξέλεγκτη πρόσβαση των ασθενών στα ΜΥΣΥΦΑ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, όπως εκδήλωση ανεπιθύμητων ενεργειών σε παρανόηση και παραβίαση του δοσολογικού σχήματος, εκδήλωση αλληλεπιδράσεων λόγω συγχορήγησης με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή επί εδάφους πολλαπλών παθήσεων, εκδήλωση επικίνδυνων συμβαμάτων σε λήψη από ασθενείς ειδικών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι).

Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί αύξηση των περιστατικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία και να επιβαρυνθεί οικονομικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ΜΥΣΥΦΑ θα πρέπει να διατίθενται από το φαρμακείο, με τη συμβολή, συμβουλή και παρέμβαση του φαρμακοποιού,  ο δε έλεγχος της διακίνησης τους δε μπορεί παρά  να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Υπουργείου Υγείας.

 

Για το Δ.Σ.

 

 

   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

   Δέσποινα Μακριδάκη                                Βασίλης Γούλας

 

ΑΠ 514 -27.1.14

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Πέμπτη, Ιανουάριος 30, 2014