Εγγραφή | Είσοδος

>Εγκατάσταση Νέου Πληροφοριακού Συστήματος Στα Νοσοκομεία Της 1ης ΥΠΕ

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα 14 /2 /2008
Αρ. Πρωτ.104

Προς : Τους Υποδιοικητές της 1η ΥΠΕ
κ. Ν. Μπεχράκη & κ. Α. Αννόπουλο

Θέμα : Εγκατάσταση Νέου Πληροφοριακού Συστήματος στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ

Με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών εκπόνησης και εγκατάστασης του νέου πληροφοριακού συστήματος στα νοσοκομεία τις 1ης ΥΠΕ και ειδικότερα σε ότι αφορά τις εφαρμογές του Φαρμακευτικού Τμήματος, θέλουμε να θέσουμε υπόψη τις τα ακόλουθα:

Τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων είναι εδώ και αρκετά χρόνια τα πρώτα τμήματα των νοσοκομείων στα οποία εγκαταστάθηκε πληροφοριακό σύστημα και αυτό χάρη στην επιμονή αποκλειστικά των φαρμακοποιών. Η αναφορά αυτή γίνεται μόνο και μόνο για να επισημάνουμε ότι έπειτα από πολλούς «πειραματισμούς» σε σχέση με τα συστήματα, τα προγράμματα και τις διάφορες εταιρείες πληροφορικής, και εμπειρία έχουμε και γνώση διαθέτουμε. Εξάλλου ότι πληροφοριακό σύστημα υπάρχει μέχρι σήμερα για το νοσοκομειακό φαρμακείο, έχει φτιαχτεί ουσιαστικά από την δωρεάν εργασία των νοσοκομειακών φαρμακοποιών ( την οποία μοσχοπούλησαν στην συνέχεια οι εταιρείες πληροφορικής στα νοσοκομεία).

Επειδή κατά την συνεργασία την οποία είχαμε με τις αναδόχους του έργου διαπιστώσαμε δύο βασικά κενά στην όλη διαδικασία εγκατάστασης και για τα οποία δεν εδόθησαν επαρκείς απαντήσεις, θα παρακαλούσαμε για την παρέμβασή σας.

1.Κωδικοποίση. Τα φάρμακα είναι η μοναδική κατηγορία ειδών για τα οποία υπάρχει έτοιμη και ενιαία κωδικοποίηση η οποία έχει γίνει από τον ΕΟΦ. Από τις αναδόχους του έργου δεν υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι μαζί με το πρόγραμμα θα υπάρχει και η ενιαία κωδικοποίηση. Αντί για αυτό επιχειρηματολογούν ότι ο ΕΟΦ δεν παραδίδει τις κωδικούς ή ότι απαιτεί χρήματα ή ότι η κωδικοποίηση θα γίνει αργότερα από τα τμήματα μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων.

2.Μεταφορά Αρχείων. Δεν δίδεται καμία απάντηση πως θα γίνει η μεταφορά των αρχείων από το παλαιό σύστημα και ποιος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη τις μεταφοράς. Τα αρχεία αυτά αφορούν όλα τα διαχειριστικά και συνταγογραφικά στοιχεία των προηγουμένων ετών.

Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους λεπτομέρειες του νέου πληροφοριακού συστήματος, εάν η εγκατάσταση του δεν συνοδεύεται από την υλοποίηση των δύο παραπάνω προϋποθέσεων, θα προκληθεί σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή του, θα προκύψει διαχειριστικό χάος και θα βρεθούμε στην κατάσταση να χρησιμοποιούμε δύο πληροφοριακά συστήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια) με τις αντίστοιχες οικονομικές συνέπειες.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc

Κοινοποίηση

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο
Υφυπουργό Υγειάς κ. Γ. Παπαγεωργίου
Υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλο
Γ.Γ. κ. Α. Καλογερόπουλο
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τρίτη, Μάρτιος 4, 2008