Εγγραφή | Είσοδος

>Ενημέρωση Συναδέλφων

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>p { margin-bottom: 0.21cm; }

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

Στα φαρμακεία των νοσοκομείων κοινοποιούνται συνεχώς έγγραφα, εγκύκλιοι και διατάξεις, που μας αναθέτουν υποχρεώσεις, οι όποιες απαιτούν την ευρύτερη συνεργασία περισσότερων, του ενός, τμημάτων του νοσοκομείου (φαρμακείο, τμήματα πληροφορικής, προμηθειών και κίνησης ασθενών) και οργανισμών εκτός του νοσοκομείου (π.χ. εταιρείες συντήρησης ΟΠΣΥ, ΕΟΦ, κ.α.).

 

Η παροχή οποιονδήποτε πληροφοριών από τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν είναι εφικτή αν δεν προηγηθεί η Εφαρμογή Ενιαίου Συστήματος Κωδικοποίησης για τα Φάρμακα. Η ΠΕΦΝΙ θεωρεί ότι πρωταρχικά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Αρχείο Φαρμάκων στα νοσοκομεία, όπου:

 

Α) θα αξιοποιηθούν ο 9ψηφιος αριθμός, .κωδικός του ΕΟΦ (δηλαδή, ο αριθμός του barcode του φαρμάκου, πλην των τριών πρώτων και του ενός τελευταίου ψηφίων, π.χ. 2801234567890), ο κωδικός ATC (δηλαδή, ο 7ψήφιος γραμματαριθμός που χαρακτηρίζει την δραστική ουσία σε ένα ιδιοσκεύασμα φαρμάκου, π.χ. B01AB01και ογραμμωτός κωδικός barcode στις ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ,

 

Β) θα έχει διερευνηθεί η δυνατότητα ανάρτησης, ενημέρωσης και εφαρμογής του ενιαίου αυτού αρχείου στα ήδη υφιστάμενα μηχανογραφικά συστήματα των νοσοκομείων, ώστε κάθε ΟΠΣΥ νοσοκομείου να εμπεριέχει τους τρείς παραπάνω κωδικούς και

 

Γ) το ενιαίο αρχείο φαρμάκων θα είναι παραμετροποιημένο σε Πρωτότυπα-Γενόσημα-Θεραπευτικές Ομάδες, από τον μόνο αρμόδιο θεσμικά οργανισμό, δηλ. τον ΕΟΦ.

 

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, δεν μπορεί να είναι το κάθε φαρμακείο του κάθε νοσοκομείου αρμόδιο και υπεύθυνο, αλλά είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της κάθε εταιρείας συντήρησης ΟΠΣΥ, του τμήματος πληροφορικής, του φαρμακευτικού τμήματος και της Διοίκησης κάθε νοσοκομείου με θεσμούς και οργανισμούς, όπως π.χ. ο ΕΟΦ.

 

Η ΠΕΦΝΙ υποστηρίζει και ελπίζει στην πραγματοποίηση του Ενιαίου Αρχείου Φαρμάκων, ώστε να γίνει δυνατή η ομογλωσσία στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων της χώρας μας, αλλά επισημαίνει ότι η υποχρέωση καταχώρησης – αλλαγής στοιχείων αφορά τις εταιρείες που υποστηρίζουν τα ΟΠΣΥ και τα τμήματα πληροφορικής.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Φεβρουάριος 14, 2011