Εγγραφή | Είσοδος

>Επιστολή Προς Την Υπουργό Υγείας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr
Αθήνα 29/10/2009
Αρ. πρωτ.: 191

Προς : Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Κυρία Υπουργέ,

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας, να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο σας και να ζητήσουμε τη συνεργασία σας τόσο για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης όσο και για τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου μας, που και τα δύο δεν έτυχαν καμιάς αντιμετώπισης από την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο κλάδος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών αριθμεί σήμερα 286 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς που υπηρετούν στα 132 Δημόσια νοσοκομεία της χώρας και καλύπτουν λιγότερες από το 50% των οργανικών θέσεων, αριθμός που καθιερώθηκε με συνθήκες 1986, τότε που η φαρμακευτική κατανάλωση στα Δημόσια νοσοκομεία αντιπροσώπευε το 10% της σημερινής.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ανήκουν στη Ιατρική Υπηρεσία των νοσοκομείων, συμμετέχουν ενεργά στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και διαχειρίζονται κατά μέσο όρο το 30% του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, Σήμερα η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καλπάζει προς τα 2 δισεκατομμύρια € , κατά δικούς μας υπολογισμούς, και συμβάλει κατά το ένα τρίτο περίπου στο συσσωρευμένο χρέος των νοσοκομείων.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί όσο δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, αλλά κυρίως όσο συνεχίζουν τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων να χαρακτηρίζονται από:

  • Δραματικά ελλιπή στελέχωση, που συνεχώς επιδεινώνεται.
  • Δραματική καθυστέρηση έκδοσης ενός Προεδρικού Διατάγματος (επί τρία χρόνια) που ρυθμίζει τη διαδικασία προσλήψεων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.
  • Απουσία εκπαίδευσης του προσωπικού.
  • Απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές.
  • Απουσία ενός σοβαρού και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και εργαλείων οργάνωσης (μηχανογράφηση, σύγχρονα συστήματα διαχείρισης και διανομής, εργαστήρια, κ.λ.π.)
  • Αδυναμία διευθέτησης του καθεστώτος και των αμοιβών των εφημεριών μας.
  • Αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τμημάτων από τις εκάστοτε Διοικήσεις ως «τον κάλαθο των αχρήστων» όλων των διαχειρίσεων των νοσοκομείων.
  • Συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση εξωτερικών ασθενών (δίπλα-μαζί με το νοσοκομειακό φαρμακείο λειτουργεί και ένα ιδιωτικό φαρμακείο).
  • Και κυρίως την άμεση τροποποίηση του Π.Δ. 108/93, ενός απαρχαιωμένου εργαλείου ήδη στην οργάνωση και λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων.

Κυρία Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας συναντήσουμε ώστε να σας ενημερώσουμε και να προωθήσουμε την επίλυση των βασικών θεμάτων που απασχολούν τόσο τον κλάδο μας όσο και τη νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη.

 

Με τιμή

 

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ …………………………… Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ………….. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc

Κοινοποίηση:
- Υφυπουργό Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φ. Γεννηματά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τρίτη, Νοέμβριος 10, 2009