Εγγραφή | Είσοδος

>Επιστολή Προς ΥΥΚΑ Για Τις Προσλήψεις

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα 29/1/2010
Αρ. Πρωτ. 215

Προς :ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Κυρία Υπουργέ

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στις φαρμακευτικές υπηρεσίες των Δημόσιων νοσοκομείων και που, κατά τη γνώμη μας, απειλεί τόσο την ασφάλεια της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών όσο και τα οικονομικά των νοσοκομείων.

Όπως σας έχουμε ήδη γνωστοποιήσει με προηγούμενη επιστολή μας, στα φαρμακεία των 132 νοσοκομείων της χώρας υπηρετούν σήμερα μόλις 286 φαρμακοποιοί, αριθμός που υπολείπεται κατά 45% από τις ήδη ξεπερασμένες προβλέψεις των Οργανισμών των νοσοκομείων του 1986, όταν μάλιστα στο ίδιο αυτό διάστημα οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν ξεπεράσει το 850%. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαχειρίζονται κατά μέσο όρο το 30 % των λειτουργικών των νοσοκομείων, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καλπάζει προς τα 2 δισεκατομμύρια € , κατά δικούς μας υπολογισμούς, και συμβάλει κατά το ένα τρίτο περίπου στο συσσωρευμένο χρέος των νοσοκομείων.

Το πρόβλημα είναι ακόμη ποιο σοβαρό όταν ανατρέξουμε σε επί μέρους στοιχεία, δηλαδή :

  1. Σε δέκα (10) νοσοκομεία δεν υπηρετεί κανένας φαρμακοποιός ( Πανεπιστημιακό Λάρισας, Γ.Ν. Τρικάλων, Γ.Ν. Βέροιας, Γ.Ν. Δράμας, Γ.Ν. Ρόδου, Γ.Ν. Σπάρτης, Γ.Ν. Καρπενησίου, Γ.Ν. Αιγίου, Γ.Ν. Αμαλιάδας και Κ.Υ.- Νοσοκομείο Καλαβρύτων).
  2. Σε 56 άλλα νοσοκομεία υπηρετεί μόνον ένας φαρμακοποιός.
  3. Σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν δύο μόνον φαρμακοποιοί, με αδυναμία κάλυψης της εφημερίας και απρόβλεπτες συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων.
  4. Στην ίδια απαράδεκτη εικόνα έρχεται να προστεθεί και η συνεχής αποχώρηση χωρίς αναπλήρωση των Βοηθών Φαρμακείου, κλάδος απόλυτα απαραίτητος που όμως φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα στον προγραμματισμό προσλήψεων του Υπουργείου.

Η λύση των αποσπάσεων είναι πλέον ανέφικτη αλλά και επικίνδυνη, αφού ο αριθμός των υπηρετούντων έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο ασφαλείας.
Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, όπου δεν γίνεται καμία προκήρυξη από το ΑΣΕΠ διότι καθυστερεί η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος , κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 2517/97, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία προσλήψεων και εξέλιξης του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ και το οποίο βρίσκεται (μετά από αναπομπή από το Συμβούλιο της Επικρατείας) στο Υπουργείο σας για τις τελικές διορθώσεις. Το θέμα χειρίζεται η Δ/νση Νομικών Προσώπων.

Η γρήγορη προώθηση του Π. Δ/τος είναι η μόνη λύση για την πρόσληψη νοσοκομειακών φαρμακοποιών, πράγμα που αναγνωρίζουν και οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας αφού, όπως μας ενημέρωσαν, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την πρόσληψη 100 φαρμακοποιών σε πρώτη φάση.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι είναι εξ ίσου σημαντικό να προταχθεί και η πρόσληψη Βοηθών Φαρμακείου στην πρώτη προγραμματισμένη σας προκήρυξη.

Είμαστε στη διάθεσή σας , προκειμένου να συνεργαστούμε για τον καλλίτερο προγραμματισμό των επόμενων προσλήψεων όπως επίσης και στην αναμόρφωση των οργανισμών σε σχέση με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, έτσι ώστε να αποφύγουμε υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακύρωση κάθε θετικής προσπάθειας.

Με δεδομένη την ιδιαίτερη έμφαση που δίνετε εσείς προσωπικά αλλά και οι υπηρεσίες, για τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών στα Δημόσια νοσοκομεία, πιστεύουμε ότι αφ ενός θα προωθήσετε άμεσα το Π. Δ/γμα αφ ετέρου θα υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομειακού φαρμακείου.

 

Με τιμή
Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ……………………………….. Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ………………. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc

Κοιν 1. Υφυπουργό Υγείας κ. Φ. Γεννηματά
2. Γενικό Γραμματέα κ. Ν. Πολύζο 
3. Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλο
4. Γενική Δ/ντρια Υγείας
5. Δ/νση ΝΠΔΔ
6. Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τετάρτη, Φεβρουάριος 10, 2010