Εγγραφή | Είσοδος

Επιστολή Της ΠΕΦΝΙ Προς ΥΥ Σχετικά Με Τις Διαδικασίες Προμήθειας Φαρμάκων

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

pefni(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
http://www.pefni.gr e-mail: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα, 01/11/2013
Αρ. Πρ.501

Προς
• Κο Υπουργό Υγείας
• Κο Πρόεδρο Επιτροπής Προμηθειών

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην προμήθεια φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία και που προβλέπουμε ότι θα ενταθούν. Ήδη φάρμακα που έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΠΥ για όλα τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., , παρουσιάζουν έλλειψη, ενώ δεν προβλέπεται εναλλακτική διαδικασία προμήθειας τους από άλλη εταιρία. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι αφενός χιλιάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς (καρκινοπαθείς, χειρουργημένοι κλπ) να υπόκεινται σε ταλαιπωρία με ενδεχόμενη επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Τα δε νοσοκομεία να αναγκάζονται να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με συνέπεια την αύξηση κόστους και την επιβάρυνση των προϋπολογισμών.
Η ΠΕΦΝΙ έχει προβλέψει και έχει επισημάνει όλα αυτά τα προβλήματα με επιστολή της στην ΕΠΥ και το Υ.Υ., ενώ έχει προβεί και σε σχετικές προτάσεις.
Παράλληλα το τελευταίο καιρό η ΕΠΥ με εγκύκλιό της καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβούν σ την κατάρτιση προγραμμάτων προμηθειών των φαρμάκων για το 2014 (ΠΠΥΦΥ 2014) και μάλιστα με πολύ στενά χρονοδιαγράμματα και πολύπλοκες διαδικασίες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή θα πρέπει να συνεργαστούν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου (ιατρική, φαρμακευτική ,νοσηλευτική, τεχνική, διοικητική)για να καθορίσουν τις ανάγκες τους για το 2014,και μεταξύ άλλων και για τα πλέον των 2000 σκευασμάτων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Και φυσικά οι περισσότερες διοικήσεις – κατά την πάγια τακτική τους -απλά μεταθέτουν και αυτήν την ευθύνη στα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων τους.

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και δεδομένου ότι η σύνταξη του ΠΠΦΥ14 είναι αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων, επανερχόμαστε και σας ενημερώνουμε ότι:

• Ως φαρμακοποιοί, μπορούμε να συνεισφέρουμε με την επιστημονική μας άποψη στην κατάρτισή του ΠΠΦΥ, στα πλαίσια μιας διατμηματικής – διατομεακής συνεργασίας στο χώρο των νοσοκομείων.
• Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την μονομερή ευθύνη του καθορισμού των ποσοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν το 2014 (οι οποίες μάλιστα επιβάλλεται από τα παρεχόμενα κονδύλια να είναι μειωμένες). Έτσι κι αλλιώς, σε ότι αφορά το φάρμακο, αυτό δεν είναι εφικτό.
• Σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα υλοποιήσουμε μια διαδικασία με την οποία διαφωνούμε, που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά με γραφειοκρατικά και λογιστικά κριτήρια και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ιδιαιτερότητες των φαρμάκων και τις ανάγκες των ασθενών.
• Ως εξειδικευμένοι επιστήμονες στο τομέα του φαρμάκου, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους και όχι να κάνουμε πρόχειρους σχεδιασμούς. Οφείλουμε να διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη προσβασιμότητα του ασθενή στο φάρμακο.
• Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε στην διάθεση της ΕΠΥ για συνεργασία και πιστεύουμε ακράδαντα ότι εργαζόμενοι από κοινού και με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στην προμήθεια του φαρμάκου, μπορούμε να καθορίσουμε ένα ασφαλές και αποδοτικό σύστημα προμηθειών.

Είμαστε σίγουροι ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Ε.Π.Υ. θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων .
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, ως δημόσιοι λειτουργοί δεν θα επωμισθούμε τυχόν νομικά ή άλλα προβλήματα που θα προκύψουν από την μη έγκαιρη επίλυση του θέματος.
Με τιμή
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                                                                 Ο Γ. Γραμματέας

Δέσποινα Μακριδάκη                                                                   Βασίλης Γούλας

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Σάββατο, Νοέμβριος 2, 2013