Εγγραφή | Είσοδος

>Εφημερίες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών – Πρόταση

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104

http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

 

Αθήνα 16/11/2009

Αρ. πρωτ.: 201

 

Προς : Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μιας νεολογικής πρακτικής των Διοικητών των νοσοκομείων, που εξαντλεί την διάθεση για περικοπές δαπανών στις εφημερίες των 300 νοσοκομειακών φαρμακοποιών της χώρας.

Η εφημερία των φαρμακευτικών τμημάτων είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, τόσο για την καθημερινή όσο και για την «μεγάλη» εφημερία.

Οφείλουμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα :

 

  1. Για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς οι ενεργείς εφημερίες είναι υποχρεωτικές και έχουν καθιερωθεί από το έτος 1992, ο δε αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ οκτώ και δέκα ανάλογα με το εάν το νοσοκομείο βρίσκεται σε Αθήνα/ Θεσσαλονίκη ή στην περιφέρεια. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι στα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων δεν υπηρετούν ειδικευόμενοι και οι εφημερίες εκτελούνται μόνο από τους φαρμακοποιούς όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων και των Διευθυντών.

 

  1. Πέρα από το γεγονός ότι με την καθιέρωση των ενεργών εφημεριών, τα νοσοκομεία καλύπτονται καθημερινά και σε εικοσιτετράωρη βάση, η αμοιβή από αυτές τις εφημερίες μετά από δεκαεπτά χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των μηνιαίων αποδοχών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών. Οι αμοιβές για τους τριακοσίους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς από τις εφημερίες ανέρχονται στο ποσό των 5 εκ. € το έτος και αποτελούν το 0,36 % της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης η οποία για το έτος 2008 είναι περίπου 1,8 δις. € .

 

  1. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί με συγκεκριμένες προτάσεις (νοσοκομειακή συσκευασία, διαγωνισμοί προμήθειας φαρμάκων, ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, κωδικοποίηση ενδείξεων κλπ), έχουμε αποδείξει το ενδιαφέρον μας για τον έλεγχο και την ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης και θεωρούμε ότι κάθε κίνηση η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την δυσμενέστερη οικονομική μας θέση, αποτελεί ένα μήνυμα για μία αδιάφορη και παθητική στάση. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν την ευθύνη μίας μέσης διαχειριστικής δαπάνης κατ’ άτομο, περίπου 6 εκ. € ετησίως. Είναι δε υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες πέρα από τους νοσηλευόμενους ασθενείς και σε χιλιάδες εξωτερικούς ασθενείς, απόρους και ασφαλισμένους στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.

 

  1. Θεωρούμε ότι η μείωση του αριθμού των εφημεριών πέρα από το γεγονός ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην λειτουργία όλων των νοσοκομείων και στην παροχή υπηρεσιών στους εξωτερικούς ασθενείς, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του οποιοδήποτε οικογενειακού προγραμματισμού σε ένα ολόκληρο κλάδο εργαζομένων, μιας και η αμοιβή από τις εφημερίες αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα των αποδοχών μας, με συνέπεια μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών να εγκαταλείψει τα νοσοκομεία.

 

 

  1. Επί προσθέτως, η εφαρμογή των διατάξεων του Π. Δ/τος 76/19.05.05 [Τροποποίηση του π.δ. 88/99 «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104» (Φ.Ε.Κ. 94 Α ) σε συμμόρφωση με την οδηγία 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. (Φ.Ε.Κ. Α΄ 117/19.05.2005) ] έχει δημιουργήσει προβλήματα ερμηνείας για το αν και κατά πόσον οι διατάξεις αυτές επηρεάζουν και το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και προσέφεραν τη χρυσή ευκαιρία σε Διοικητές νοσοκομείων για περικοπές, χωρίς να λάβουν υπ όψιν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

 

Εφόσον το υπάρχον σύστημα εφημεριών κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει θα πρέπει εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες (νομοθετικές, διοικητικές κλπ) που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και θα αποτρέπουν την οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών μας.

 

Στη βάση αυτή θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την ακόλουθη πρόταση για το σύστημα εφημεριών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών η οποία και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψης των νοσοκομειακών και εξωτερικών ασθενών, δεν αντιβαίνει τις διατάξεις του Π. Δ/τος 76/19-05-05, αλλά και ηπροκαλούμενη δαπάνη είναι η ίδια ακριβώς με αυτή που απαιτείται για το σημερινό σύστημα εφημεριών.

 

 

Εφημερίες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών – Πρόταση

 

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, εφημερεύουν στα νοσοκομεία με καθεστώς μικτής εφημερίας και εφημερίας ετοιμότητας.

α) Η μικτή εφημερία λογίζεται ως εξάωρη ενεργός εφημερία πέραν του κανονικού πρωινού ωραρίου και ως εφημερία ετοιμότητας για το υπόλοιπο 24ωρο και αποζημιώνεται με το 70% της κανονικής ενεργού εφημερίας. Για τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες η εξάωρη ενεργός εφημερία λογίζεται για το πρωινό ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου και η υπόλοιπη μέχρι την κάλυψη του 24ώρου ως εφημερία ετοιμότητας και αποζημιώνεται με το 40% της ενεργού εφημερίας. Το πρόγραμμα των εφημεριών συντάσσεται κάθε μήνα και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας όπως κάθε φορά ισχύει. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των μικτών εφημεριών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε.

β) Για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί υποχρεούνται και σε εφημερία ετοιμότητας, για την οποία αμείβονται με πάγια αποζημίωση εφημεριών ετοιμότητας ως εξής :

Διευθυντές 900 € ανά μήνα

Επιμελητές Α΄ 800 € ανά μήνα

Επιμελητές Β΄ και Γ΄ 700 € ανά μήνα

 

Το πρόγραμμα των εφημεριών ετοιμότητας συντάσσεται ανά μήνα και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των εφημεριών ετοιμότητας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των δέκα.

Όσες φορές και αν κληθούν στο νοσοκομείο, κατά την διάρκεια της εφημερίας ετοιμότητας, υποχρεούνται να ανταποκριθούν και δεν δικαιούνται άλλης πρόσθετης αποζημίωσης.

γ) Η απουσία των φαρμακοποιών του ΕΣΥ είτε για λειτουργικές ανάγκες είτε για κάθε είδους άδεια, εφ όσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως , δεν συνεπάγεται περικοπή της αποζημίωσης των εφημεριών ετοιμότητας .

Επισημαίνουμε :

Η πρότασή είναι εναρμονισμένη με τις διατάξεις του Π.Δ/τος 88/99 «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104» (Φ.Ε.Κ. 94 Α )

Το ποσό των συνολικών εφημεριών που αντιστοιχεί σε όλους τους φαρμακοποιούς σήμερα (όπως προκύπτει από τη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση), είναι 5.000.000 € από το σύνολο των 13.500.000 € της απόφασης.

Το ίδιο αυτό ποσό χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, καλύπτει τη νέα πρόταση ως εξής: τα 3.104.000 € θα αντιστοιχούν στις εφημερίες ετοιμότητας και το υπόλοιπο 1.896.000 € θα καλύψει τις μικτές εφημερίες.

 

Με τιμή

Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ……………….. Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc ……………. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ MSc

 

Κοινοποίηση:

Γ.Γ. Υ.Υ.Κ.Α κ. Ν. Πολύζο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Παρασκευή, Νοέμβριος 20, 2009