Εγγραφή | Είσοδος

Ηλεκτρονική Καταχώρηση Συνταγών Ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ Από Τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα                            Τηλ/Φαξ: 210-7753104

http://www.pefni.gr                                                         E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα  5-12-12

 

Προς τον κ. Χ. Χάλαρη

Διευθύνοντα Σύμβουλο ΗΔΙΚΑ ,

Θέμα : Ηλεκτρονική καταχώρηση συνταγών ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ από τα νοσοκομειακά φαρμακεία

Κύριε Χάλαρη

Όπως γνωρίζετε, τα νοσοκομειακά φαρμακεία εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και έχουν οικονομικές δοσοληψίες με τον Οργανισμό, τόσο για την εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών όσο και νοσηλευόμενων. Μέχρι σήμερα οι συνταγές αυτές υποβάλλονται εκτός συστήματος,  με μηχανογραφικές καταστάσεις των επί μέρους ΟΠΣΥ των νοσοκομείων.

Εδώ και ένα χρόνο γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την ένταξη και των νοσοκομειακών φαρμακείων στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.  Κατόπιν συνεργασίας με τον προκάτοχό σας κ. Β. Σφυρόερα, πιστοποιήθηκαν όλοι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί και έχει προβλεφθεί η πρόσβασή τους στη συγκεκριμένη φόρμα εκτέλεσης συνταγών.

Ωστόσο μια μικρή λεπτομέρεια εμποδίζει την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας : Το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ δεν υποστηρίζει την νοσοκομειακή τιμή, τιμή με την οποία χρεώνουν τα νοσοκομεία τον ΕΟΠΥΥ, παρ’ όλη την υποχρέωση που απορρέει από το θεσμικό πλαίσιο για «υποχρεωτική καταχώρηση των συνταγών φαρμάκων ειδικών παθήσεων σε εξωτερικούς ασθενείς μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» (ΦΕΚ Β΄716/ 2012, ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών και Υγείας).

Είναι ευνόητο ότι η ένταξη των συνταγών των νοσοκομείων στο σύστημα, θα εξασφαλίσει άμεση πρόσβαση του ΕΟΠΥΥ στον έλεγχο τόσο της συνταγογράφησης όσο και της δαπάνης.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι υπηρεσίες σας συνεχώς αναβάλουν την ενσωμάτωση της νοσοκομειακής τιμής στο σύστημα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας σας στο ερώτημά μας τι θα γίνει με το θέμα, ότι δεν μπορούν να ασχοληθούν τώρα και να επανέλθουμε μετά από 2-3 μήνες.

Πραγματικά προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ενώ γίνονται προσπάθειες για τον έλεγχο και περιορισμό των δαπανών, παραμένει ανεξέλεγκτη η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που αποτελεί το ένα τέταρτο της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, και μάλιστα για φάρμακα υψηλού κόστους, και παραπέμπεται το θέμα για το μέλλον. Επισημαίνουμε εδώ ότι η ένταξη και των νοσοκομειακών φαρμακείων στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ενώ θα έπρεπε να είναι υπόθεση άμεσης προτεραιότητας για τη Διοίκηση, έχει εξελιχθεί σε αίτημα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Π.Ε.Φ.Ν.Ι

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ

Κοινοποίηση :

 - Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά

- Γεν .Γραμμ. Υπουργείου Υγείαςκ. Π. Καλύρη

- Γεν. Γραμμ. Δημ. Υγείας κ. Χ. Παπανικολάου

- Γ. Δ/ντη Υγείας κ. Γιαννουλάτο

-  Διοικητές ΔΥΠΕ

-  Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

- Φαρμακευτική Υπηρεσία ΕΟΠΥΥ

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Πέμπτη, Δεκέμβριος 6, 2012