Εγγραφή | Είσοδος

Μητρώο Με «Φάρμακα Υψηλού Κόστους»

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

Μητρώο με «Φάρμακα Υψηλού Κόστους»
Δημιουργείται λίστα σε 81 μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Πεννυ Mπουλουτζα

Στη δημιουργία μητρώου ασθενών στους οποίους θα χορηγούνται «Φάρμακα Υψηλού Κόστους» στα νοσοκομεία προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και η συγκράτηση της διάθεσης των ακριβών φαρμάκων στο πλαίσιο των δημοσίων νοσοκομείων, που σημαίνει και «οικονομία» για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πρόταση του υπουργείου Υγείας, που θα συζητηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών την ερχόμενη εβδομάδα για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή της, είναι να δημιουργηθούν σε 81 μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ μητρώα ασθενών με σοβαρές παθήσεις, π.χ. καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά., που λαμβάνουν κάποιο από τα σκευάσματα που περιέχονται στη λίστα με τα «φάρμακα υψηλού κόστους». Η λίστα περιείχε 89 φάρμακα έως τον περασμένο Αύγουστο, οπόταν διευρύνθηκε σε 228 φάρμακα. Οι ασθενείς θα λαμβάνουν συγκεκριμένες ημέρες του μήνα τα φάρμακα από το νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν στη θεραπεία τους εντός ή εκτός ΕΣΥ. Το φαρμακείο του νοσοκομείου υποχρεούται να διαθέτει επάρκεια των φαρμάκων με βάση το μητρώο.
Αυτή τη στιγμή, ασθενείς που δυσκολεύονται να βρουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία απευθύνονται στα ιδιωτικά φαρμακεία επιβαρύνοντας τα Ταμεία τους, λόγω της διαφορετικής τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με τις σοβαρές χρόνιες παθήσεις λαμβάνουν τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Και παρά τις διορθωτικές κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με τις χρεώσεις των «ακριβών» φαρμάκων προς τα Ταμεία από τα ιδιωτικά φαρμακεία (μείωση των χρεώσεων κατά 19,8% τον Αύγουστο 2010), η επιλογή αυτή παραμένει πιο ακριβή για τα Ταμεία. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, εάν το 2011 όλα τα ακριβά φάρμακα δίνονταν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων έναντι των ιδιωτικών φαρμακείων, τα ασφαλιστικά φαρμακεία θα «γλίτωναν» 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,1 δισ. ευρώ εάν δίνονταν μόνο από τα νοσοκομεία έναντι 1,5 εάν δίνονται από τα φαρμακεία).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18-9-2011

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τετάρτη, Σεπτέμβριος 21, 2011