Εγγραφή | Είσοδος

>Μισθολόγιο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ.

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα 16 /10 /2007
Αρ. Πρωτ.92

Προς : 1) Τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη
2)Τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

Θέμα : Μισθολόγιο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ.

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή το υπό κατάρτιση σ/ν για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν Φαρμακευτικά Τμήματα υπό την ευθύνη φαρμακοποιού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 108/93, που ορίζει την οργάνωση και λειτουργία του Φαρμακευτικού Τμήματος. Οι υπηρεσίες που παρέχονται σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, είναι υπηρεσίες φαρμακευτικής περίθαλψης στους νοσηλευόμενους ασθενείς, στους εξωτερικούς άπορους και ανασφάλιστους και σε όλους τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι λαμβάνουν ειδική αγωγή ιδιαίτερα δαπανηρών φαρμάκων (αντικαρκινικά κλπ). Παράλληλα οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί πέρα από τις διαχειριστικές, λογιστικές και λειτουργικές υποχρεώσεις που έχουν, είναι υποχρεωμένοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι επιστημονικά και να παρέχουν καθημερινά υπηρεσίες φαρμακευτικής πληροφόρησης προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία δέκα χρόνια αυξάνεται με ρυθμούς από 10 – 20% ετησίως, για το έτος 2006 ήταν 1,10 δις € και ήταν αυξημένη κατά 10,01% σε σχέση με το έτος 2005. Δηλαδή η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά εκατό (100) εκατομμύρια € . Με τους ίδιους ρυθμούς επίσης αυξάνεται και συνολική φαρμακευτική δαπάνη η οποία για το έτος 2006 ξεπέρασε τα 6,10 δις €. Η ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης με την εφαρμογή δέσμης μέτρων (νοσοκομειακή συσκευασία, ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα Pharma – Taxis, προμήθεια μέσω διαγωνισμών, κωδικοποίηση ενδείξεων χορήγησης κλπ), τα οποία έχουμε προτείνει προς όλους τους αρμόδιους φορείς ( Υπ. Υγείας, Υπ. Οικονομίας, Υπ. Εργασίας, Υπ. Ανάπτυξης, ΕΟΦ, Υπηρεσιακούς παράγοντες, Πολιτικά Κόμματα κλπ) θα είχε σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση των 100 εκ. € ετησίως και την σταθεροποίηση της κατανάλωσης.

Οι τριακόσιοι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν μία μέση κατά κεφαλή διαχειριστική ευθύνη περίπου επτά (7) εκ. € ετησίως (φάρμακα, υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια) οι δε συνολικές αμοιβές τους από το μισθό και τις εφημερίες αντιστοιχούν σε εννέα (9) εκ. € ετησίως που σημαίνει το 0,85% της ετήσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι 35%). Δηλαδή όση είναι η διαχειριστική ευθύνη ενός νοσοκομειακού φαρμακοποιού, είναι περίπου και το συνολικό κόστος αμοιβών ολόκληρου του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι μόνιμοι δημόσιοι λειτουργοί και από το 1992 έχουν ενταχθεί στον ιδιαίτερο κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥ σε διαβαθμισμένες θέσεις, όπως και οι γιατροί του ΕΣΥ ( Δ/ντες. Επιμ. Α΄, Επιμ. Β΄, Επιμ. Γ΄,). Ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου και στο Εργαστηριακό τομέα, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους είναι σε μεγάλο βαθμό κοινό με αυτό των ιατρών ΕΣΥ, ο κύριος ασφαλιστικός τους φορέας είναι το ΤΣΑΥ όπως και των ιατρών του ΕΣΥ, τα δε έτη σπουδών τους είναι πέντε, όπως και των οδοντιάτρων ΕΣΥ.

Με βάση τα όσα έχουμε αναφέρει προηγουμένως, θεωρούμε ότι αναδεικνύεται ο ιδιαίτερος ρόλος και η θέση του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στην αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα του συστήματος υγείας, στην διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του συστήματος, στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ιατρικής υπηρεσίας και του νοσοκομείου, στην επιστημονική παρουσία του και επάρκεια για την ασφάλεια διακίνησης των φαρμάκων και στο μέγεθος της διαχειριστικής και οικονομικής ευθύνης που επωμίζεται. Ιδιαίτερος ρόλος που θεωρούμε ότι και η Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει, (όπως εξάλλου μας υπόσχεται τα τελευταία χρόνια και μας παραπέμπει στο νέο μισθολόγιο) μέσα από την οικονομική και θεσμική αναβάθμιση του νοσοκομειακού φαρμακοποιού.

Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή το υπό κατάρτιση τόσο το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και την εκ νέου ρύθμιση του ειδικού μισθολογίου του κλάδου γιατρών ΕΣΥ ζητάμε την ένταξη των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥ στο ειδικό μισθολόγιο των Ιατρών ΕΣΥ κατά αναλογία 5/6 πέντε έκτων.

 

Με εκτίμηση

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ……………………………………………………Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ …………………………………………..ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc

Κοινοποίηση:
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Λέγκα
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Μπέζα
Υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου
Γ. Γραμματέα υπ. Υγείας κ. Α. Καλογερόπουλο
Υπεύθυνων Τομέα Υγείας Πολιτικών Κομμάτων
Δ/νση 22η Γ.Λ.Κ. (Πανεπιστημίου 37, 101 65 Αθήνα)

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Πέμπτη, Οκτώβριος 18, 2007