Εγγραφή | Είσοδος

Ο Τύπος Έγραψε Και Για Εμάς…

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

Απόδειξη της λεηλασίας. Αγόρασαν τα ίδια φάρμακα με έκπτωση τιμής 93,8%

Η ηλεκτρονική δημοπρασία έφερε μείωση των τιμών κατά 92%!

“Η” 15/11

 Της Ελένης Πετροπούλου

Μίζες και υπερτιμολογήσεις εκατομμυρίων ευρώ στο χώρο των φαρμάκων αποκάλυψε η χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια 2 δραστικών ουσιών που «έκλεισε» με μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 93,8%! Ειδικότερα, από 9.937.480,79 ευρώ που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη -με βάση τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων- η τελική δαπάνη κατέληξε σε 616.505,00 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αγόρασαν την ίδια ποσότητα φαρμάκων, της ίδιας δραστικής ουσίας, με έκπτωση 9.320.097,79 ευρώ, καταδεικνύοντας έτσι τις… υπόγειες διαδρομές που ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα οι προμήθειες.

Για εκκωφαντικό αποτέλεσμα έκανε λόγο χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία. Όπως δήλωσε, «μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη δημοπρασία του Νοεμβρίου για τα φάρμακα των νοσοκομείων, που επαναλαμβάνω είναι δραστική ουσία, δεν είναι συσκευασμένα φάρμακα, είναι δραστική ουσία χωρίς εμπορική ονομασία». Σύμφωνα με τον υπουργό, «η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία του Νοεμβρίου για το αντιβιοτικό, σιπροφλοξαξίνη, για τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της χώρας με προϋπολογισθείσα δαπάνη 5.200.000 ευρώ, κατέληξε σε 420.000 ευρώ. Δηλαδή υπήρξε μέσα από την ηλεκτρονική δημοπρασία μείωση της τάξης του 92%».

Αποτέλεσμα
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την υπερηφάνειά του λέγοντας ότι «ο αγώνας μας έχει αποτέλεσμα, που αφορά τον Έλληνα φορολογούμενο, τον Έλληνα πολίτη». Σύμφωνα με τον υπουργό, στην προκείμενη περίπτωση η δραστική ουσία είναι γενόσημο για να προσθέσει ότι έτσι «επιτυγχάνεται και ο άλλος μας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός -δεν είναι μόνο ελληνικός- της προώθησης των γενοσήμων». Παράλληλα, ανέφερε πως πρόκειται για ελληνική εταιρεία απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις που υποστήριζαν ότι από τη διαδικασία θα επωφεληθούν ξένες εταιρείες. «Ήρθε η σημερινή μέρα να αποδείξει ότι δεν είχαν δίκιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, χθες διενεργήθηκε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, η δεύτερη Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) η οποία αφορούσε την προμήθεια 2 δραστικών ουσιών με 3 κατηγορίες. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2011, με τη συμμετοχή 26 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό μείωσης μεταξύ της νοσοκομειακής τιμής του τελευταίου δελτίου τιμών και της τιμής του αποτελέσματος του διαγωνισμού ανά κατηγορία είναι:

  • CIPROFLOXACIN 400MG/200ML INJ SOL από 24,60 ευρώ σε 1,35 ευρώ, δηλαδή μείωση 94.50%.
  • CIPROFLOXACIN 200MG/100ML INJ SOL από 12,94 ευρώ σε 1,20 ευρώ, δηλαδή μείωση 90,72%.
  • OMEPRAZOL CAPS 20 MG από 0,48 ευρώ σε 0,029 ευρώ, δηλαδή μείωση 93,88%.

Και ενώ οι διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων στο ΕΣΥ ολοκληρώνονται, άγνωστο παραμένει ποιοι… φαρμακοποιοί θα διαχειρίζονται τα φάρμακα στα νοσοκομεία. Από τις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόλις 240 φαρμακοποιοί ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν στην κυριολεξία πολλά φαρμακεία δημόσιων νοσοκομείων.

Επιστολή
Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΕΦΝΙ) προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο νόμος «Ρέππα», «καταργεί ειδικό κλάδο όπως είναι αυτός των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ που έχει νομοθετηθεί και εφαρμόζεται, με βαθμολόγιο όμοιο με των Γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή δ/ντές, επιμελητές Α’, Επιμελητές Β’ και Επιμελητές Γ’». Επιπρόσθετα, αναφέρει η ΠΕΦΝΙ, ο νόμος «καταργεί τις κενές οργανικές θέσεις, όταν είναι γνωστό σε όλη τη διοίκηση και ιεραρχία του υπουργείου Υγείας, ότι θα μείνουν 20 νοσοκομεία χωρίς καμία οργανική θέση φαρμακοποιού (δηλαδή θα κλείσουν τα φαρμακεία)». Ενδεικτικά η Ένωση αναφέρει τα νοσοκομεία Δράμας, Βέροιας, Σπάρτης, Τρίπολης, Άρτας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Ρόδου, Σάμου, Ικαρίας, Νάουσας, Λευκάδας, Αμαλιάδας, κ.λπ. Σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ, μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας θα μείνουν με έναν μόνο φαρμακοποιό. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα μείνουν με 1-2 φαρμακοποιούς.

 πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

____________________________________________________

Φάρμακα 93,8% φθηνότερα

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Εξοικονόμηση «ρεκόρ», ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, επέφερε στο ελληνικό Δημόσιο η δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια τριών φαρμάκων για τις ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων.

Χθες, διενεργήθηκε στα γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας η ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια του αντιβιοτικού σιπροφλοξασίνη (σε δύο κατηγορίες) και του αντιελκωτικού ομεπραζόλη. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την αγορά τους, όπως υπολογίσθηκε με βάση το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ήταν 9.937.480,79 ευρώ. Η τελική δαπάνη «κατέβηκε» σε 616.505 ευρώ, που σε ποσοστό αποτελεί μείωση της τάξης του 93,8% του αρχικού προϋπολογισμό, και η οποία καταδεικνύει τα τεράστια περιθώρια μείωσης των δημοσίων δαπανών από τις προμήθειες στην Υγεία.

Για «εκκωφαντικό αποτέλεσμα» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για το πρώτο φάρμακο, όπου είχε διαφανεί το μεγάλο ύψος των εξοικονομηθέντων πόρων, αφού μόνο για την πρώτη κατηγορία σιπροφλοξασίνης η τελική δαπάνη κατέληξε στις 420.000 ευρώ, από 5.200.000 ευρώ της προϋπολογισθείσας. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι ο αγώνας που γίνεται στο υπουργείο έχει αποτέλεσμα για τον Ελληνα φορολογούμενο, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την πρώτη στο ελληνικό Δημόσιο ηλεκτρονική δημοπρασία τον περασμένο Ιούλιο –πάλι για αγορά φαρμάκων– όπου επετεύχθη μείωση δαπανών της τάξης του 80%. Ο υπουργός σημείωσε ότι εκτός από τη μείωση των δαπανών, επιτυγχάνεται και ο στόχος της προώθησης των γενόσημων φαρμάκων, ενώ απαντώντας στις αντιδράσεις του φαρμακευτικού κλάδου, που ανέφερε ότι με την πρακτική αυτή θα «κλείσουν» οι ελληνικές εταιρείες, τόνισε ότι η προμηθεύτρια εταιρεία που προέκυψε από τη χθεσινή δημοπρασία είναι ελληνική. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και για άλλες 20 κατηγορίες ουσιών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, νοσοκομεία του ΕΣΥ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς… φαρμακοποιούς, λόγω της εργασιακής εφεδρείας. Οπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο καταργεί τις κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα 20 νοσοκομεία να μείνουν χωρίς καμία οργανική θέση φαρμακοποιού. Τα νοσοκομεία αυτά –ενδεικτικά αναφέρονται στην επιστολή τα νοσοκομεία Δράμας, Βέροιας, Σπάρτης, Τρίπολης, Αρτας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Ρόδου, Σάμου, Ικαρίας, Νάουσας, Λευκάδας, Αμαλιάδας– δουλεύουν με επικουρικούς φαρμακοποιούς, καθώς επί πέντε χρόνια δεν έχουν γίνει προκηρύξεις των θέσεων. Επιπλέον, μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας θα μείνουν με ένα μόνο φαρμακοποιό. Σημειώνεται ότι σήμερα οι οργανικές θέσεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι 480 και υπηρετούν 240.

 Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

_____________________________________________________

Πέτυχαν έκπτωση 92% στην αγορά φαρμάκων

Ρεπορτάζ: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Εκπτωση 92% (!) στην προμήθεια αντιβιοτικού φαρμάκου για τα νοσοκομεία προέκυψε χθες από την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία του Νοεμβρίου. Πρόκειται για το αντιβιοτικό σιπροφλοξαξίνη (δραστική ουσία και όχι συσκευασμένο φάρμακο), με προϋπολογισθείσα δαπάνη 5.200.000 ευρώ, που κατέληξε στην τιμή των 420.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε περήφανος, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας «εκκωφαντικό, με τον αγώνα μας να έχει αποτέλεσμα, που αφορά τον Ελληνα φορολογούμενο, τον Ελληνα πολίτη».

Να σημειωθεί ότι η δραστική ουσία αφορά σε γενόσημο σκεύασμα και όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επιτυγχάνεται ένας στόχος ακόμη, αυτός της προώθησης των γενοσήμων, στόχος πανευρωπαϊκός και όχι μόνο ελληνικός. Επιπλέον, η εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, είναι ελληνική. 

Η χθεσινή δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Αuction) – η πρώτη έγινε τον περασμένο Ιούλιο – αφορούσε στην προμήθεια δύο δραστικών ουσιών με τρεις κατηγορίες και με προϋπολογισθείσα δαπάνη 9.937.480,79 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με βάση τις υφιστάμενες τιμές του δελτίου τιμών φαρμάκων. 

Ο ανωτέρω ηλεκτρονικός διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2011, με τη συμμετοχή ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Συνολικά, συμμετείχαν 26 εταιρείες. 

Το ποσοστό μείωσης μεταξύ της νοσοκομειακής τιμής του τελευταίου δελτίου τιμών του υπουργείου Υγείας και της τιμής του αποτελέσματος του διαγωνισμού ανά κατηγορία είναι:

- Ciprofloxacin 400MG/200ML INJ SOL από 24,60 ευρώ σε 1,35 ευρώ, δηλαδή μείωση 94,50%.

- Ciprofloxacin 200MG/100ML INJ SOL από 12,94 ευρώ σε 1,20 ευρώ, δηλαδή μείωση 90,72%.

- Omeprazol CAPS 20 MG από 0,48 ευρώ σε 0,029 ευρώ, δηλαδή μείωση 93,88%.

Οι επιτευχθείσες τιμές που προέκυψαν από την ηλεκτρονική δημοπρασία (e-auction) κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη 616.505,00 ευρώ, ήτοι μείωση της τάξης 93,8% του αρχικού προϋπολογισμού, εξοικονομώντας για το ελληνικό Δημόσιο συνολικό όφελος 9.320.097,79 ευρώ. 

Η ολοκλήρωση των πρώτων τριών κατηγοριών ουσιών (εκ των 23) της δεύτερης ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-auction), τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με τη γενικευμένη αξιοποίηση της μεθόδου αυτής στο σύστημα προμηθειών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας, σημείωσε ότι: «Ασφαλώς νιώθουμε ικανοποίηση όταν μειώνονται οι τιμές φαρμάκων. Ομως, είμαστε επιφυλακτικοί και δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τους έξαλλους πανηγυρισμούς του κ. Λοβέρδου, διότι εκτός από την τιμή είναι και η ποιότητα των φαρμάκων και επ’ αυτού δεν ακούσαμε να λέγεται τίποτα. Εμάς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των ασθενών μας. Το κόστος έρχεται δεύτερο όταν μιλάμε για ανθρώπινη υγεία». 

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, ζητεί την εξαίρεση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών από την εργασιακή εφεδρεία, προκειμένου τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με υπαρκτά φαρμακευτικά τμήματα και όχι με φαντάσματα. 

Ο Νόμος Ρέππα, όπως τονίζεται στην επιστολή, καταργεί τις οργανικές θέσεις, όταν είναι γνωστό σε όλη τη διοίκηση και την ιεραρχία του υπουργείου Υγείας, ότι θα μείνουν 20 νοσοκομεία χωρίς καμία οργανική θέση φαρμακοποιού (δηλαδή θα κλείσουν τα φαρμακεία), νοσοκομεία που σήμερα δουλεύουν με επικουρικούς φαρμακοποιούς λόγω ολιγωρίας και αδυναμίας του υπουργείου να ολοκληρώσει επί πέντε χρόνια, την εκκρεμότητα της διαδικασίας των προκηρύξεων. 

Η μόνη λύση, σημειώνει η ΠΕΦΝΙ, είναι η ρητή ένταξη στις εξαιρέσεις του νόμου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών όπως και των γιατρών του ΕΣΥ. Τα φαρμακεία των νοσοκομείων σήμερα ανέρχονται σε 240, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 480. 
Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

_____________________________________________

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15-11-2011

 

Λουκέτο σε 20 φαρμακεία νοσοκομείων

Στις κενές κατά 50% οργανικές θέσεις, έρχεται να προστεθεί και η εργασιακή εφεδρεία

Δεν έφτανε που είναι κενές οι μισές οργανικές θέσεις των φαρμακοποιών στα δημόσια νοσοκομεία, έρχεται και η εργασιακή εφεδρεία για να βάλει λουκέτο σε είκοσι τουλάχιστον φαρμακεία από ήδη λειτουργούντα με επικουρικό κυρίως προσωπικό.

Την προειδοποίηση αυτή κάνει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών (ΠΕΦΝΙ), με υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος υποστήριξε ότι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία τα δημόσια νοσοκομεία. Ομως, με βάση τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, η ΠΕΦΝΙ υποστηρίζει ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δεν εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΦΝΙ, σήμερα υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία 240 φαρμακοποιοί, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 480. Υπηρετούν κυρίως επικουρικοί φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα φύγουν το αργότερο σε 12 μήνες. Ετσι, αν καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις, θα κλείσουν άμεσα τα φαρμακεία σε 20 νοσοκομεία (Δράμας, Αρτας, Τρίπολης, Σπάρτης, Τρίπολης, Καρπενησίου, Σάμου, Ικαρίας, Λευκάδας, Αμαλιάδας κ.λπ). Επίσης μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας θα μείνουν με έναν ή δύο φαρμακοποιούς.

Αποκαλυπτικοί διαγωνισμοί

Εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων και υλικών ή για υποδείξεις σε χρόνιους ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, να φέρνουν μαζί τους τα φάρμακα που παίρνουν.

Αυτήν την κατάσταση προσπάθησε να προσπεράσει ο Ανδρέας Λοβέρδος με χτεσινές ανακοινώσεις του για την ηλεκτρονική δημοπρασία προμήθειας φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία. Η ηλεκτρονική δημοπρασία αφορούσε την προμήθεια δύο δραστικών ουσιών με προϋπολογισθείσα δαπάνη 9,93 εκ.ευρώ, η οποία κατέληξε σε 0,616 εκατ. ευρώ (δηλαδή μείωση 93,8%).

 Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

_____________________________________________

Οικονομία… 92% στη δημοπρασία φαρμάκων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

 

Τεράστια εξοικονόμηση φέρνει στα δημόσια νοσοκομεία η ηλεκτρονική δημοπρασία. Αντί για 5.200.000 ευρώ δαπανήθηκαν μόλις 420.000 για να προμηθευτούν αντιβιοτικά όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δηλαδή οικονομία της τάξης του 92%, ενώ στην πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία το καλοκαίρι είχε επιτευχθεί οικονομία 85%.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε χτες το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την προμήθεια του αντιβιοτικού «εκκωφαντικό», καθώς, όπως είπε, ο διαγωνισμός κατέληξε σε πολύ χαμηλότερο ποσό, 420.000 ευρώ, ενώ η προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 5.200.000 ευρώ. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε δικαιωμένος και για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός κατέληξε σε ελληνική εταιρία.

«Μας έλεγαν ότι τον Ιούλιο η ηλεκτρονική δημοπρασία εκείνη είχε καταλήξει σε εταιρία που δεν ήταν ελληνική και ότι αυτό θα κατέληγε συνολικά στην αποβολή των ελληνικών εταιριών από το παιχνίδι. Λάθος ήταν εκείνο και το είχαμε πει αμέσως, ότι κάνετε λάθος. Ηρθε η σημερινή μέρα να αποδείξει ότι κι εκεί δεν είχαν δίκιο», είπε ο κ. Λοβέρδος. Οπως πρόσθεσε, «στην πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία που έκανε ποτέ το ελληνικό Δημόσιο η εξοικονόμηση ήταν της τάξης του 85% και σήμερα πετύχαμε 92%».

Το φάρμακο που θα προμηθευτούν τα νοσοκομεία μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας αφορά στη δραστική ουσία σιπροφλοξαξίνη. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «έτυχε στην προκειμένη περίπτωση η δραστική ουσία αυτή να είναι γενόσημο. Δηλαδή επιτυγχάνεται και ο άλλος μας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός -δεν είναι μόνο ελληνικός- της προώθησης των γενοσήμων».

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), Δημήτρης Βαρνάβας, δήλωσε σχολιάζοντας: «Ασφαλώς νιώθουμε ικανοποίηση όταν μειώνονται οι τιμές φαρμάκων. Ομως είμαστε επιφυλακτικοί και δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τους έξαλλους πανηγυρισμούς του κ. Λοβέρδου. Διότι εκτός από την τιμή είναι και η ποιότητα των φαρμάκων και επ’ αυτού δεν ακούσαμε να λέγεται τίποτα. Εμάς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των ασθενών μας. Το κόστος έρχεται δεύτερο όταν μιλάμε για ανθρώπινη υγεία».

 Πηγή : ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

_________________________________________

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τρίτη, Νοέμβριος 15, 2011