Εγγραφή | Είσοδος

>Περί Διάθεσης Εμβολίων: Στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Παιδιατρικές Κλινικές Νοσοκομείων, Αντιφυματικά Ιατρεία, Σωματεία

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104 http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

 

Αθήνα,26/9/2006

Αρ. Πρωτ.32

 

Προς τον Υφυπουργό Υγείας

κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο

 

ΘΕΜΑ : «Περί διάθεσης εμβολίων: στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Παιδιατρικές Κλινικές Νοσοκομείων, Αντιφυματικά Ιατρεία, Σωματεία, Κοινωνικούς Συλλόγους, Φορείς Κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ.»

ΣΧΕΤ: Το με αριθ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. 23286/ 1/8/2006 έγγραφό σας.

 

Κύριε Υφυπουργέ,

 

Με αφορμή το ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας, το οποίο απεστάλη στα νοσοκομεία όλης της χώρας, και το οποίο αφορά την αλλαγή του τρόπου προμήθειας και διάθεσης των εμβολίων, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

 

Α) Όπως είναι ήδη γνωστό τα νοσοκομειακά φαρμακεία, πέραν των υποχρεώσεων που έχουν για την παροχή υπηρεσιών στους εσωτερικούς ασθενείς των νοσοκομείων, έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα από την υποχρέωση την οποία έχουν και προς τους χιλιάδες εξωτερικούς, άπορους και ασφαλισμένους των ταμείων για την παροχή φαρμάκων. Η λειτουργία τους έχει περιέλθει σε οριακή κατάσταση σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι στα μισά νοσοκομεία της χώρας υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός.

 

Β) Δεν προηγήθηκε καμία προετοιμασία, δεν έγινε κανένας προγραμματισμός, δεν παρασχέθηκε κανένα στατιστικό στοιχείο, δεν εξετάσθηκε εάν επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό και εάν υπάρχουν οι υποδομές ( ψυκτικοί θάλαμοι, χώροι κλπ) για την εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου. Επιπροσθέτως θα επιβαρυνθούν για μια ακόμη φορά οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

 

Γ) Εκτιμούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται η διαδικασία προμήθειας και παροχής των εμβολίων στους ενδιαφερόμενους φορείς, δεν θα είναι επιτυχής και θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων και στα νοσοκομειακά φαρμακεία αλλά και στους έχοντες την ανάγκη εμβολιασμού.

 

Με βάση τα ανωτέρω σας παρακαλούμε να αναστείλετε την εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου, δεδομένου ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία με το παρόν δυναμικό και τις υποδομές τις οποίες διαθέτουν, αδυνατούν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία τα οριζόμενα από το έγγραφό σας. Επιπλέον θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία δεν μπορούν κάθε φορά να αποτελούν την «εύκολη» λύση για τα όποια προβλήματα προκύπτουν σχετικά με την εφαρμογή μέτρων ή από την αδυναμία άλλων φορέων να υλοποιήσουν ανειλημμένες υποχρεώσεις (ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια υγεία, ναρκωτικά κλπ). Πολύ δε περισσότερο όταν δεν γίνεται καμία προσπάθεια εκ μέρους της πολιτείας για την επίλυση των χρόνιων θεσμικών προβλημάτων που θα βελτίωναν σημαντικά τις λειτουργικές δυνατότητες των νοσοκομειακών φαρμακείων, αλλά και από το γεγονός, ότι παρά τις εκκλήσεις μας και τις προσπάθειες μας η κυβέρνηση, απαξιώνοντας τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, για πρώτη φορά στα χρονικά μείωσε τις αποδοχές τους.

 

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ MSc ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση:

 

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο

Υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλο

Γεν. Γραμματέα κ. Α. Καλογερόπουλο

Γραφεία Γενικών Διευθυντών

Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας

Δ/νση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης

 

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Μακεδονίας 6-8

10433 ΑΘΗΝΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Νοέμβριος 6, 2006