>Σχέδιο ΠΔ "Ρύθμιση Θεμάτων Κλάδου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών Του ΕΣΥ"
>
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104 http://www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.fothnet.gr
ΑΘΗΝΑ 11-7-2006
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 27
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Αγαπητοί Συνάδελφοι /σες
Με το σημείωμα αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τους χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση του Π.Δ. που αφορά την Υπηρεσιακή εξέλιξη των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.
Όλες οι καινούργιες θέσεις πλέον θα προκηρύσσονται και θα καταλαμβάνονται σύμφωνα με το όσα προβλέπει το παρόν Π.Δ.
Συνάδελφοι
Με το Υπουργείο έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία και θα συνεχισθεί με την κατάθεση προτάσεων από την πλευρά μας και για τα υπόλοιπα εκκρεμή για τα οποία χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις ( τροποποίηση Π.Δ. 108, διακινούμενα υλικά, επίδομα βιβλιοθήκης, τροποποίηση οργανισμών νοσοκομείων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης, Pharma Taxis – μηχανοργάνωση, μισθολόγιο κλπ).
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Νίκος Λάκκας Ειρήνη Τσικαλάκη
******************************************************************************
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
“Ρύθμιση θεμάτων κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ”
Έχοντας υπόψη :
1.τις διατάξεις των άρθρων 89 και 90 του Ν.2071/1992
2.Τις διατάξεις των άρθρων 40 και 44 του Ν.2519/1997 (ΦΕΚ 165/97 τ. Α’)
“Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, ρυθμίσεις για το φάρμακο και άλλες διατάξεις” .
3.Τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3204/2003
4.Τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001
5.Τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 1558/85 (ΦΕΚ 137/85 τ. Α΄)
“Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα” , όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2081/92 (ΦΕΚ 154/92 τ. Α΄) και το άρθρο 1 παρ. 2 εδ. Α’ του Ν. 2469/97 (ΦΕΚ 37/97 τ. Α΄) .
6.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού.
7.Την Αρ. Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποφασίζουμε.
Άρθρο 1
Διαδικασία και τρόπος προκήρυξης θέσεων του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ, προθεσμία και τρόπος υποβολής δικαιολογητικών.
1.Η προκήρυξη των θέσεων του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ , κατά βαθμό, γίνεται από τα Δ.Σ. των Νοσοκομείων μετά από έγκριση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, .
2.Η απόφαση της προκήρυξης δημοσιεύεται δύο (2) φορές σε διάστημα όχι πέραν των πέντε (5) ημερών σε δύο ( 2) ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας, μία (1) ημερήσια εφημερίδα της Θεσ/νίκης και μία (1) ημερήσια εφημερίδα της Πόλης -έδρας του νοσ/μείου και κοινοποιείται στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), και στο αρμόδιο για την κρίση των υποψηφίων Σ.Κ.Ε.ΝΟ.ΦΑ.Ν.Ι.
3.Στην απόφαση-προκήρυξη αναφέρονται τα δικαιολογητικά τα οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν για κάθε θέση και βαθμό.
4.Τα δικαιολογητικά της προηγούμενης παραγράφου είναι τα εξής :
α) Αίτηση-Δήλωση σε ειδικό έντυπο, που χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
Το έντυπο αυτό συμπληρώνεται με ακρίβεια και σ’ όλα τα στοιχεία , που περιλαμβάνει. Αιτήσεις σ’ άλλο έντυπο δεν γίνονται δεκτές.
β) Αντίγραφο Πτυχίου.
γ) Αντίγραφο απόφασης άδειας άσκησης επαγγέλματος .
δ) Βεβαίωση των αρμοδίων υπηρεσιών δημόσιου φορέα ή βεβαίωση ιδιωτικού φορέα, μαζί με αντίστοιχη βεβαίωση του ΤΣΑΥ για το χρόνο προϋπηρεσίας.
ε) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή έλλειψη ταυτότητας φωτοτυπία των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου. Αν απ’ αυτά δεν προκύπτει ημερομηνία γέννησης απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης.
στ) Βιογραφικό σημείωμα σε ειδικό έντυπο ερωτηματολόγιο που χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στο οποίο αναγράφονται περιληπτικά τα ουσιαστικά προσόντα του υποψηφίου και συγκεκριμένα:
–Η προϋπηρεσία ως φαρμακοποιού ποσοτική και ποιοτική ( σε νοσοκομεία , ιδιωτικό φαρμακείο , ασφαλιστικούς οργανισμούς, ελεύθερο επάγγελμα, μισθωτή εργασία κ.λ.π.) .
–Τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών.
–Το επιστημονικό έργο και η επιστημονική δραστηριότητα.
-Η εκπαιδευτική δραστηριότητα ως εκπαιδευτή ή εκπαιδευόμενου.
Εκτός απ’ αυτά ο υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει το βιογραφικό σημείωμα με κάθε στοιχείο, που κατά τη κρίση του αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση του από το Σ.Κ.Ε.ΝΟ.ΦΑ.Ν.Ι.
Για την απόδειξη των ουσιαστικών προσόντων, που αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα απαιτείται η υποβολή από τους ενδιαφερόμενους επισήμων πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων. Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις από ξένη χώρα υποβάλλονται από τον υποψήφιο επικυρωμένα από τη οικεία Προξενική αρχή της Ελλάδας και επίσημα μεταφρασμένα.
Οι επιστημονικές εργασίες αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου περιληπτικά . Ανάτυπα δημοσιευμάτων επιστημονικών εργασιών και επιστημονικά περιοδικά, στα οποία έχουν δημοσιευθεί τέτοιες εργασίες υποβάλλονται κατά την κρίση του υποψήφιου.
Επίσης ο εισηγητής του αρμοδίου Συμβουλίου κρίσης ή και το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από τον κρινόμενο υποψήφιο την προσκόμιση οποιασδήποτε πλήρους επιστημονικής εργασίας, η οποία αναφέρεται από τον υποψήφιο στο βιογραφικό σημείωμα.
Επιστημονικές εργασίες γραμμένες σε ξένη γλώσσα, πρέπει να υποβάλλονται και μεταφρασμένες στην Ελληνική γλώσσα.
5.Η αίτηση – δήλωση μ’ όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο νοσοκομείο που προκηρύσσει τις θέσεις σε προθεσμία 20-30 ημερών.
Στην απόφαση – προκήρυξη ορίζεται η ημερομηνία έναρξης και λήξης της προθεσμίας.
Αιτήσεις-δηλώσεις μετά τη λήξη της προθεσμίας δε γίνονται δεκτές.
Αιτήσεις – δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν και ταχυδρομικά μαζί με τα δικαιολογητικά με συστημένο δέμα μέσα στην καθορισμένη προθεσμία. Το νοσοκομείο για αιτήσεις, που υποβάλλονται ταχυδρομικά αποστέλλει στους ενδιαφερόμενους έγγραφο, που βεβαιώνεται η παραλαβή τους, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης.
6.Το νοσοκομείο υποχρεούται μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων να αποστείλει τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων σε τρία αντίγραφα στο αρμόδιο για την κρίση αυτών ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ με συγκεντρωτική κατά θέση κατάσταση των υποψηφίων.
Αντίγραφο της προαναφερθείσης κατάστασης κοινοποιείται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δ/νση Προσ/κού Ν.Π.- Τμήμα Β’).
7.Κάθε φαρμακοποιός μπορεί να υποβάλει αίτηση και να κριθεί για περισσότερες της μιας θέσης.
Για κάθε θέση υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση-δήλωση μ΄ όλα τα δικαιολογητικά.
Όταν ο ίδιος υποψήφιος υποβάλει αίτηση για περισσότερες από μία θέσεις του ίδιου νοσοκομείου, για τις κρίσεις των οποίων αρμόδιο είναι το ίδιο ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ τα δικαιολογητικά ,εκτός από την αίτηση-δήλωση , υποβάλλονται μία φορά για όλες τις θέσεις, αλλά γίνεται σχετική σημείωση σε κάθε αίτηση από τον ενδιαφερόμενο.
Άρθρο 2
Προσόντα νοσοκομειακών φαρμακοποιών του κλάδου
Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥ
1.Για την πρόσληψη σε θέση νοσοκομειακού φαρμακοποιού του κλάδου ΕΣΥ όλων των βαθμών απαιτούνται:
α) Ελληνική Ιθαγένεια ή Ιθαγένεια Κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφ’ όσον ο υποψήφιος έχει ιθαγένεια κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκης Ένωσης πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα η οποία αποδεικνύεται με αντίστοιχο πιστοποιητικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/κης, το οποίο χορηγείται μετά από εξέταση του υποψηφίου.
β) Άδεια άσκησης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.
γ) Ηλικία, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου αυτού.
Ειδικότερα:
α) Για την κατάληψη θέσης Επιμελητή Φαρμακοποιού Γ’ απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος και ηλικία μέχρι σαράντα (40) ετών.
β) Για την κατάληψη θέσης Επιμελητή Φαρμακοποιού Β’ απαιτείται άσκηση του επαγγέλματος για πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια, και ηλικία μέχρι σαράντα πέντε (45) ετών.
γ) Για την κατάληψη θέσης Επιμελητή Φαρμακοποιού Α’ απαιτείται άσκηση του επαγγέλματος για οκτώ (8) τουλάχιστον χρόνια και ηλικία μέχρι πενήντα (50) ετών.
δ) Για την κατάληψη θέσης Διευθυντή Φαρμακοποιού απαιτείται άσκηση του επαγγέλματος για δώδεκα (12) τουλάχιστον χρόνια και ηλικία μέχρι πενήντα πέντε (55) ετών .
Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα προσόντα κατά τον χρόνο λήξεως της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών.
Άρθρο 3
Διαδικασία πλήρωσης θέσεων του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ
1.Η πλήρωση των θέσεων του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ γίνεται μετά από προκήρυξή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος Π. Δ/τος.
2.Οι υποψήφιοι φαρμακοποιοί κρίνονται από τα συμβούλια κρίσης και επιλογής του άρθρου 4 του παρόντος Π. Δ/τος.
3.Η συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων για κατάληψη θέσης του κλάδου νοσοκομειακού φαρμακοποιού ΕΣΥ γίνεται με κριτήριο την προϋπηρεσία , το επιστημονικό έργο, την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, την εν γένει ανταπόκριση του κρινόμενου στις υποχρεώσεις του τμήματος, και την προσωπική συνέντευξη ενώπιον του Συμβουλίου.
4.Τα κριτήρια ιεραρχούνται για τις θέσεις του κλάδου νοσοκομειακού φαρμακοποιού ΕΣΥ, ως εξής:
α) Προϋπηρεσία 40%
β) Επιστημονικό έργο 30% (μέχρι 15% διδακτορική διατριβή, μέχρι 5% άλλοι μεταπτυχιακοί τίτλοι, μέχρι 5% λοιπές επιστημονικές εργασίες και μέχρι 5% άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις.)
γ) Εκπαιδευτικό έργο 10% ( 5% ως εκπαιδευόμενος και 5% ως εκπαιδευτής)
δ) Ανταπόκριση στις υποχρεώσεις του τμήματος 10%
ε) Προσωπική συνέντευξη 10% ( Η προσωπική συνέντευξη είναι επικουρικό κριτήριο και αφορά μόνο στις νέες προκηρύξεις. )
Οι κρινόμενοι βαθμολογούνται στα κριτήρια με βαθμούς από 1 μέχρι 10.
Όποιος βαθμολογείται με 10 λαμβάνει μετά από αναγωγή το 40 στα 100 ή τα 30 στα 100 κ.λ.π.
Τα ποσοστά αυτά είναι το ανώτατο όριο, που μπορεί να συγκεντρώσει ο υποψήφιος σε κάθε αντίστοιχη ενότητα κριτηρίων.
5.Τα προσόντα κάθε υποψήφιου , που αντιστοιχούν στην καθεμιά από τις πέντε ενότητες κριτηρίων της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, αξιολογούνται ως εξής:
α) Προϋπηρεσία:
Η προϋπηρεσία του υποψηφίου αξιολογείται ποσοτικά ως εξής:
- Σε νοσοκομειακό Φαρμακείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού σε έμμισθη θέση νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Για κάθε συμπληρωμένο χρόνο πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή (2)
- Προΰπηρεσία σε ιδιωτικό φαρμακείο για κάθε συμπληρωμένο χρόνο πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή (0,5)
- Προΰπηρεσία σε οποιοδήποτε άλλο εργοδότη για κάθε συμπληρωμένο χρόνο πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή (0,3)
Ως Προΰπηρεσία ( εκτός του ελεύθερου επαγγέλματος) νοείται αυτή που έχει διανυθεί με εξαρτημένη υπαλληλική σχέση εργασίας.
Για τους υποψηφίους που έχουν λιγότερο από ένα χρόνο και περισσότερο του εξαμήνου, αναγνωρίζεται πλασματικά ότι έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο προϋπηρεσίας .
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει παράλληλη Προΰπηρεσία σε περισσότερες από μία των παραπάνω περιπτώσεων, αξιολογείται μόνο η Προΰπηρεσία που έχει το μεγαλύτερο συντελεστή. Ανώτατο όριο προϋπηρεσίας τα 20 έτη.
β) Επιστημονικό έργο:
•Διδακτορική διατριβή, που έχει εγκριθεί ή έχει περάσει με επιτυχία τη διαδικασία παραδοχής από φαρμακευτική ή ιατρική σχολή.
•Άλλοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
•Επιστημονικές εργασίες , που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα περιοδικά. Αν είναι συναφής με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης.
Αν είναι ατομικές.
Αν είναι ομαδικές , σε ποια σειρά είναι ο υποψήφιος.
Εργασίες υπό δημοσίευση δε λαμβάνονται υπόψη, εκτός κι αν συνοδεύονται από βεβαίωση του εκδότη του περιοδικού ότι η εργασία έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση.
- Συμμετοχή σε εκπόνηση επιστημονικών εργασιών, που έχουν δημοσιευθεί σε αναγνωρισμένα και ειδικά επιστημονικά περιοδικά . Θα αξιολογείται ιδιαίτερα εάν οι εργασίες του υποψηφίου αναφέρονται σε διεθνή Βιβλιογραφία.
- Ανακοινώσεις οι οποίες αξιολογούνται σε σχέση και με το διεθνές- Πανελλήνιο ή τοπικό επίπεδο των συνεδρίων στα οποία παρουσιάστηκαν.
- Συγγραφή βιβλίων, μονογραφιών κ.λ.π.
Συμμετοχή σε συγγραφή επιστημονικών βιβλίων ή σ’ άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις , όπως συμπόσια, εισηγήσεις και στρογγυλά τραπέζια, καθώς και κάθε άλλη σχετική δραστηριότητα, που αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία.
- Ερευνητικά προγράμματα.
Αξιολογούνται κατά προτεραιότητα τα εγκεκριμένα και χρηματοδοτούμενα από επίσημους φορείς και εκείνα των οποίων τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί.
γ) Εκπαιδευτικό έργο
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα διακρίνεται σε δραστηριότητα του υποψηφίου ως εκπαιδευόμενου και σε δραστηριότητα του ως εκπαιδευτή και η αξιολόγηση γίνεται ξεχωριστά για κάθε περίπτωση ως εξής:
Για την εκπαιδευτική δραστηριότητα του υποψηφίου ως εκπαιδευόμενου αξιολογείται :
–Η μετεκπαίδευση μετά τη λήψη του πτυχίου σε εξειδικευμένα κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
–Η μετεκπαίδευση κυρίως την τελευταία πενταετία με έμφαση στις νέες εξελίξεις της επιστήμης και στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.
–Τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια (ανάλογα του χρόνου , του εύρους και κύρους του φορέα, που τα διοργανώνει).
Η παρακολούθηση συνεδρίων , σεμιναρίων κ.λ.π εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Για την εκπαιδευτική δραστηριότητα του υποψηφίου ως εκπαιδευτή αξιολογείται:
–Η συμμετοχή σε μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα.
–Η συμμετοχή στην προπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών.
–Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων επαγγελμάτων υγείας.
–Η συμμετοχή σε προγράμματα ενημέρωσης κοινού, αγωγής υγείας κ.λ.π
δ) Ανταπόκριση στις απαιτήσεις του τμήματος
Εκτιμάται:
–Η συμβολή των υποψηφίων στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος ή και των μονάδων με σκοπό την παροχή βελτιωμένης φροντίδας υγείας.
–Η ομαλή συνεργασία του υποψηφίου με τους συναδέλφους του και εάν πρόκειται για κατάληψη θέσης Επιμελητή Α’ ή Δ/ντη η αποδεδειγμένη ικανότητα του σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης μονάδων.
–Η συνέπεια στην εκτέλεση της υπηρεσίας και των καθηκόντων και η ανταπόκριση στα προγράμματα εφημεριών, καθώς η συμμετοχή στις δραστηριότητες του νοσοκομείου (επιστημονική Επιτροπή , Τομέας κ.λ.π.)
–Οι εκθέσεις αξιολόγησης του έργου τους.
Αρνητικά λαμβάνονται υπόψη οι τυχόν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων.
Τα προσόντα του εδαφίου αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη για την κατάληψη θέσης Επιμελητή Γ’.
Με βάση τα στοιχεία αυτά οι εισηγητές αξιολογούν συγκριτικά τους υποψηφίους , κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του παρόντος Π. Δ/τος και υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.
Το Συμβούλιο πριν καταλήξει σε τελική απόφαση, καλεί μόνο τους επικρατέστερους υποψήφιους σε προσωπική συνέντευξη σε περίπτωση διαφοράς βαθμολόγησης συνολικά μέχρι 5 μονάδες.
Σε περίπτωση ισοδυναμίας της βαθμολόγησης, προτάσσεται ο υποψήφιος που έχει προΰπηρεσία σε νοσοκομειακό Φαρμακείο.
Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά στη βαθμολόγηση, μαζί με τα άλλα κριτήρια θα συνεκτιμώνται η εντοπιότητα και η συνυπηρέτηση.
6.Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διορίζεται ο πρώτος στη σειρά αξιολόγησης ή ο δεύτερος αν ο πρώτος δεν αποδέχεται το διορισμό ή συντρέχει κώλυμα και μέχρι τον τρίτο κατά σειρά του πίνακα κατάταξης.
Εαν διαπιστωθεί ότι ο υποψήφιος που αξιολογήθηκε από το συμβούλιο επιλογής σε θέση διορισμού δεν είχε τα απαραίτητα από το παρόν Π. Δ/γμα τυπικά προσόντα, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να προχωρήσει στο διορισμό του αμέσως επόμενου.
Δε διορίζεται επίσης ο φαρμακοποιός που
α) δεν είναι γραμμένος στα μητρώα αρρένων ή για γυναίκες στα γενικά μητρώα δημοτών.
β) δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή δεν έχει νόμιμα απαλλαγεί ή είναι ανυπότακτος ή έχει καταδικαστεί για λιποταξία με τελεσίδικη απόφαση.
Δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τους πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οποίους δεν προβλέπεται στη χώρα τους τέτοιο κώλυμα.
γ) έχει καταδικασθεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή υπεξαίρεση ( κοινή και στην υπηρεσία ) , απάτη, εκβίαση , πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση , απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμιση καθώς και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών.
δ) είναι υπόδικος που έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή πλημμέλημα της προηγούμενης παραγράφου, έστω κι αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.
ε) έχει στερηθεί, λόγω καταδίκης τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή.
στ) τελεί υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), είτε υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση ( πλήρη ή μερική ) είτε υπό συνδυασμό των δύο προηγούμενων.
ζ) δεν είναι υγιής, κατά το άρθρο 7 του Ν. 2683/1999 “κύρωση του κώδικα κατάσταση Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ΦΕΚ Α. 19 )” .
7.Τα δικαιολογητικά , που πρέπει να προσκομίσει ο φαρμακοποιός για τον διορισμό του είναι:
α) αντίγραφο ποινικού μητρώου τύπου Α’
β) πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α’
γ) πιστοποιητικό υγείας και αρτιμέλειας.
Τα αναφερόμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την παραλαβή της ανακοινώσεως διορισμού.
Άρθρο 4
Συμβούλια κρίσης και επιλογής νοσοκομειακών φαρμακοποιών των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ) – τρόπος λειτουργίας και διαδικασία λήψης αποφάσεων.
1.Τα Συμβούλια κρίσης και Επιλογής Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ) είναι δύο (2).
- Ένα (1) για τα νοσοκομεία των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης με έδρα το Γεν. Νοσ/μειο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” και
- Ένα (1) για τα νοσοκομεία των Περιφερειών Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης , Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας με έδρα το Γενικό Νοσ/μείο Θεσ/κης “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”.
2.Τα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων είναι πενταμελή, συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , και αποτελούνται:
α) Τον Διοικητή του νοσοκομείου για το οποίο γίνεται η κρίση ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου με αναπληρωτή τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ του νοσοκομείου.
β) τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ίδιου νοσοκομείου με αναπληρωτή τον Αντιπρόεδρο,
γ) τον Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου νοσ/μειου και αν δεν υπάρχει τον Δ/ντη της Ιατρικής υπηρεσίας άλλου νοσοκομείου του ίδιου ΔΥΠΕ που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του ΔΥΠΕ , με αναπληρωτή του το Δ/ντη του Εργαστηριακού Τομέα του ίδιου νοσοκομείου.
δ) Ένα νοσοκομειακό φαρμακοποιό, που ορίζεται από την ΠΕΦΝΙ, της ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας με τον κρινόμενο.
ε) Έναν νοσοκομειακό φαρμακοποιό με βαθμό Δ/ντη που ορίζεται από του Υπουργό Υγείας από κατάλογο Δ/ντων που προτείνεται από την ΠΕΦΝΙ. Ο κατάλογος ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Τα μέλη των παραγραφών δ και ε ορίζονται ως κριτές – εισηγητές και δεν επιτρέπεται να μετέχουν σε διαδικασίες κρίσης σε περισσότερα από τρία (3) νοσ/μεία.
3.Σε περίπτωση που σε νοσοκομείο δε λειτουργεί Επιστημονικό Συμβούλιο ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του ΔΥΠΕ ως μέλος του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσοκομείου της Περιφέρειας της έδρας του Συμβουλίου.
4..Εάν η ΠΕΦΝΙ δεν υποβάλει την πρόταση της εντός είκοσι (20) ημερών από την αποστολή της σχετικής πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το μέλος του Συμβουλίου ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
5.Γραμματέας του ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ ορίζεται διοικητικός υπάλληλος με απόφαση του Διοικητή του νοσ/μειου στο οποίο εδρεύει το Συμβούλιο.
6.Τα ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ , συνεδριάζουν μετά από πρόσκληση του Προέδρου, βρίσκονται δε σε απαρτία,εφόσον παρίστανται τουλάχιστον τα τρία (3) από τα πέντε (5) μέλη τους και οπωσδήποτε οι δύο (2) εισηγητές.
Η πρόσκληση στην οποία ορίζονται η ημερομηνία και η ώρα έναρξης της συνεδρίασης , τα θέματα συζήτησης και οι εισηγητές για κάθε θέμα, είναι γραπτή και στέλνεται στα μέλη και τους εισηγητές δέκα (10) το λιγότερο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.
Εφ’ όσον διαπιστωθεί ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση επί ενός θέματος πέραν της μίας (1) ημέρας , μπορεί να αποφασίσει το ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ την συνέχιση της συζήτησης σε επόμενη ή επόμενες συνεδριάσεις. Οι οποίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τις τρεις (3) .Η συζήτηση οφείλει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί και να υπάρξει απόφαση το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την 1η Συνεδρίαση.
7.Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για κάθε προκηρυγμένη θέση υποβάλλονται στο νοσοκομείο που έχει προκηρύξει τη θέση. Η αρμόδια υπηρεσία της Δ/νσης Δ/κου του νοσοκομείου υποχρεούται να ελέγχει τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που διαπιστώσει την έλλειψη κάποιου κατά τον παρών Π. Δ/γμα τυπικού προσόντος ή κάποιου δικαιολογητικού εφ’ όσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία ζητά από τον υποψήφιο τη συμπλήρωση του. Εάν έχει παρέλθει η προθεσμία ή εάν ο υποψήφιος δεν σπεύσει στην συμπλήρωση μετά την ειδοποίηση , η υπηρεσία του νοσ/μειου τα διαβιβάζει στο αρμόδιο ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ, επισημαίνοντας την έλλειψη των συγκεκριμένων δικαιολογητικών.
Στη συνέχεια οι εισηγητές είναι υποχρεωμένοι, εφόσον επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι την έλλειψη συγκεκριμένων τυπικών δικαιολογητικών , να παραλείψουν τους υποψηφίους αυτούς από την κατάρτιση των εισηγήσεων, κάνοντας ειδική μνεία στην εισήγησή τους.
8.Η γραμματεία του Συμβουλίου καταρτίζει κατάσταση των εχόντων τα τυπικά προσόντα υποψηφίων για κρίση νοσοκομειακών φαρμακοποιών κατά νοσ/μειο και βαθμό θέσης, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο από την παραπομπή των αιτήσεων και την θέτει υπόψη του εκάστοτε Προέδρου.
Με διαβιβαστικό έγγραφο υπογεγραμμένο από τον εκάστοτε Πρόεδρο, αποστέλλονται από τη Γραμματεία τα δικαιολογητικά των υποψηφίων στους εισηγητές με απόδειξη και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα , το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) μέρες.
Για κάθε διεκδικούμενη θέση ο υποψήφιος υποχρεούται να υποβάλλει τα δικαιολογητικά εις διπλούν.
Σε περίπτωση που ο φαρμακοποιός είναι υποψήφιος σε περισσότερες της μιας (1) θέσεις, υποχρεούται για όλες αυτές τις θέσεις σε κάθε αίτηση του να επισυνάπτει και πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών του εις διπλούν για κάθε διεκδικούμενη θέση, εκτός αν οι εισηγήσεις των υποψηφίων για όλες τις θέσεις αυτές ανατίθενται στους ίδιους εισηγητές , οπότε η Γραμματεία συμπεριλαμβάνει ξεχωριστά το ονοματεπώνυμο κάθε φαρμακοποιού κατά διεκδικούμενη θέση, σημειώνει και παραπέμπει σ΄ ένα φάκελλο, κάνοντας ειδική μνεία.
9. Οι εισηγητές προχωρούν στην συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων για κάθε θέμα με βάση τα ουσιαστικά προσόντα , και την ιεραρχική κατάταξη και αξιολόγηση τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Δ/τος.
Οι εισηγητές μπορούν να ζητήσουν από κάθε υποψήφιο να τους προσκομίσει ανάτυπο οποιασδήποτε εργασίας του, που αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, καθώς και οποιοδήποτε διευκρινιστικό στοιχείο είναι απαραίτητο για τη θεμελίωση των προτάσεων τους.
Προσόντα , που αποκτήθηκαν ή συμπληρώθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής δεν λαμβάνονται σε καμία περίπτωση υπόψη.
10.Ο κάθε εισηγητής συντάσσει και υποβάλει στην Γραμματεία του ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ την εισήγησή του μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την παραλαβή των φακέλων με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αποστέλλει με έγγραφο το αντίγραφο των εισηγήσεων σ’ όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι μπορούν μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή τους να υποβάλουν τις τυχόν ενστάσεις τους επ’ αυτών.
Ο εισηγητής, επί της εισήγησης του οποίου υποβάλλονται οι ενστάσεις, διατυπώνει έγγραφα, τεκμηριωμένα και αιτιολογημένα τις απόψεις επί των ενστάσεων , τις οποίες και συνυποβάλλει μαζί με την εισήγησή του στο Συμβούλιο εντός δέκα(10) ημερών από της υποβολής των ενστάσεων.
Σε περίπτωση μη υποβολής των απόψεων επί των ενστάσεων στην τασσόμενη προθεσμία αδικαιολόγητα, εισάγονται για συζήτηση στο Συμβούλιο στα πρακτικά, του οποίου γίνεται ειδική μνεία για την παράλειψη του εισηγητή να διατυπώσει τις απόψεις του επί των ενστάσεων και οι ενστάσεις αξιολογούνται απ’ ευθείας από το Συμβούλιο, ο δε Πρόεδρος μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση του εισηγητή από τον φορέα, που είχε προταθεί, ο οποίος υποχρεούται να τον αντικαταστήσει.
Τα Συμβούλια υποχρεούνται να συνεξετάζουν σε κάθε περίπτωση τις υποβαλλόμενες ενστάσεις τις επ’ αυτών απόψεις των εισηγητών, οι οποίες καταχωρούνται στο πρακτικό κρίσης που αφορά την συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
11.Κάθε μέλος του Συμβουλίου διατυπώνει τη γνώμη του αιτιολογημένα για κάθε υποψήφιο, ως προς την κατάταξη του στην αξιολογική σειρά, η οποία καταχωρείται στα πρακτικά.
12.Το συμβούλιο καλεί τους υποψηφίους σε προφορική συνέντευξη , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3.
13.Το Συμβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία. Αν εις περίπτωση εξαίρεσης μέλους εξαιτίας κωλύματος σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν 1278/92 , προκύψει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
Τα μέλη υποχρεούνται να ψηφίζουν αρνητικά ή θετικά (δεν υπάρχει λευκή ψήφος) .
14.Για όλες τις θέσεις το Συμβούλιο μπορεί να γνωμοδοτήσει για την επαναπροκήρυξη τους αν κρίνει ειδικώς αιτιολογημένα ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα για τις θέσεις ουσιαστικά προσόντα.
15.Το Συμβούλιο αφού αποφασίσει για την αξιολογική κατάταξη των συνυποψηφίων κάθε θέσης, συντάσσει πίνακα με την αξιολογική σειρά των υποψηφίων, πλήρως αιτιολογημένο για κάθε κριτήριο ξεχωριστά ,που καταχωρείται στα πρακτικά.
16.Τα πρακτικά και οι πίνακες αξιολογικής κατάταξης των υποψηφίων υπογράφονται από τον Πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα του Συμβουλίου. Αντίγραφο των πρακτικών στέλνεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δ/νση Προσωπικου Ν.Π.) και στο νοσ/μειο που προκηρύσει τις θέσεις.
17.Η Γραμματεία του ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ γνωστοποιεί σ’ όλους τους υποψηφίους, απόσπασμα πρακτικών του Συμβουλίου με τον πίνακα της αξιολογικής κατάταξής τους.
Κάθε υποψήφιος , που κρίθηκε έχει δικαίωμα να ζητήσει από τη γραμματεία του Συμβουλίου να λάβει γνώση των πρακτικών, που τον αφορούν. Άρνηση των υπαλλήλων της γραμματείας, αποτελεί παράβαση εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος και ελέγχεται πειθαρχικά.
18.Κάθε μέλος του Συμβουλίου υποχρεούνται, σε περίπτωση που στο πρόσωπό του συντρέχει κώλυμα, κατά τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 1278/82 ή του άρθρου 7 του κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας ( Ν, 2690/1999 ΦΕΚ Α. 45) να το δηλώσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ζητώντας την εξαίρεση του. Οι λόγοι της εξαίρεσης αναγράφονται στα πρακτικά.
19.Η γραμματεία του Συμβουλίου έχει την ευθύνη για τη γενική γραμματειακή εξυπηρέτηση του Συμβουλίου και την τήρηση των πρακτικών.
Θέτει υπόψη του Προέδρου τα θέματα και τον επικουρεί στην κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης.
Βοηθάει τους εισηγητές στην διεκπεραίωση του έργου τους παρέχοντας κάθε σχετικό στοιχείο και εξασφαλίζοντας την γραμματειακή εξυπηρέτηση . Τηρεί δικό της πρωτόκολλο και αρχείο.
20.Το Συμβούλιο συνεδριάζει σε χώρο του νοσ/μειου , που έχει ορισθεί ως έδρα του.
Άρθρο 5
Προΰποθέσεις και διαδικασία βαθμολογικής εξέλιξης
1. Για την αξιολόγηση του έργου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ, τηρείται υπηρεσιακός φάκελος με ευθύνη του Δ/ντη του τμήματος. Από την εφαρμογή του παρόντος συντάσσονται εκθέσεις αξιολόγησης κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από το Δ/ντη ή το νόμιμο αναπληρωτή του ως πρώτο κριτή και το Δ/ντή του Τομέα ως δεύτερο κριτή και γνωστοποιούνται προς τον κρινόμενο. Οι κρινόμενοι μπορούν να υποβάλουν έκθεση για το έργο που έχουν επιτελέσει κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον υπηρεσιακό φάκελο.
Αναθεώρηση της έκθεσης αξιολόγησης μπορεί να ζητήσει με αίτησή του ο κρινόμενος προς τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου ο οποίος συγκροτεί τριμελή επιτροπή από τον ίδιο, τον Δ/ντή της Ιατρικής υπηρεσίας και το μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου με βαθμό Δ/ντη το προερχόμενο από τους λοιπούς επιστήμονες της Ιατρικής Υπηρεσίας . Η τριμελής επιτροπή αποφαίνεται μέσα σε 30 ημέρες, αλλιώς η αίτηση του ενδιαφερόμενου κρίνεται από το ΔΣ του νοσοκομείου.
2.Προκειμένου για την αξιολόγηση του έργου των Δ/ντων που προίστανται του φαρμακευτικού τμήματος, ο υπηρεσιακός φάκελος τηρείται και οι ετήσιες εκθέσεις συντάσσονται από το Δ/ντη του τομέα ως πρώτο κριτή και το Δ/ντη της Ιατρικής υπηρεσίας ως δεύτερο. Η αναθεώρηση γίνεται από το ΔΣ του νοσοκομείου.
3.Οι εκθέσεις των παραγράφων 1 και 2 πρωτοκολλούνται στο γραφείο του Δ/ντη της Ιατρικής υπηρεσίας και καταχωρούνται στον ατομικό φάκελο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού με επισημείωση του Δ/ντη της Ιατρικής υπηρεσίας . Η παράλειψη της σύνταξης των εκθέσεων αποτελεί παράβαση καθήκοντος και ελέγχεται πειθαρχικά.
4.Οι εκθέσεις αξιολόγησης λαμβάνονται υπ’ όψιν από τα ΣΚΕΝΟΦΑΝΙ επί ποινή ακυρότητας της σχετικής κρίσης.
5.Ο κρινόμενος αξιολογείται ιδιαίτερα στα σημεία τα οποία περιγράφονται στο εδάφιο δ της παρ. 5 του άρθρου 3 περί ανταπόκρισης στη λειτουργία του τμήματος.
6.Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αξιολογούνται κάθε πέντε χρόνια από τριμελή επιτροπή , που αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής , από τον Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας και από τον Τομεάρχη.
7.Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί μπορούν να προαχθούν σε ανώτερο βαθμό αν έχουν τις προΰποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 40 του Ν. 2519/92 (ΦΕΚ 165/97 τ. Α’) .
Οι εξελισσόμενοι διατηρούν την οργανική τους θέση, λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές του βαθμού στον οποίο έχουν εξελιχθεί και εξελίσσονται σε κάθε περίπτωση όπως και οι κατέχοντες την αντίστοιχη οργανική θέση. Μετά την για οποιοδήποτε λόγο αποχώρηση τους από τη θέση τους η θέση αυτή προκηρύσσεται όπως έχει αρχικά συσταθεί, εκτός εάν μετατραπεί σε θέση άλλου βαθμού με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Για την κατάληψη κενής οργανικής θέσης ανώτερου βαθμού απαιτείται προκήρυξη.
Άρθρο 6
Διαδικασία ένταξης των ήδη υπηρετούντων
1.Όσοι από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς που υπηρετούν ήδη, δεν έχουν ενταχθεί σε οργανικές διαβαθμισμένες θέσεις του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ, εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος Π.Δ. εντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2889/2001.
2.Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος Π. Δ/τος και μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος αξιολογούνται υποχρεωτικά ανά νοσοκομείο οι υπηρετούντες νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που κατέχουν οργανικές θέσεις Δ/ντων.
Η αξιολόγηση γίνεται από τα Συμβούλια του άρθρου 4 του παρόντος και σύμφωνα με τις προΰποθέσεις του άρθρου 3 του παρόντος.
Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός με την υψηλότερη βαθμολογία που προέκυψε από τη συγκριτική αξιολόγηση τοποθετείται προϊστάμενος του φαρμακευτικού τμήματος με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου.
3.Για τη θέση του προϊστάμενου του Φαρμακευτικού Τμήματος ,η συγκριτική αξιολόγηση επαναλαμβάνεται ανά πενταετία μεταξύ των νοσοκομειακών φαρμακοποιών που υπηρετούν στο ίδιο νοσοκομείο με βαθμό Διευθυντή σύμφωνα με το άρθρο 4 και τις προΰποθέσεις του άρθρου 3 του παρόντος Π.Δ..
Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του Παρόντος Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναθέτουμε τη Δημοσίευση και την εκτέλεση του Παρόντος Δ/τος.
Αθήνα ………………………………..
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ