Εγγραφή | Είσοδος

Σχετικά Με Την Πρόσβαση Στο Σύστημα Ιατροφαρμακευτικής Και Νοσηλευτικής Περίθαλψης Της Χώρας Σε Αλλοδαπούς Και Ανασφάλιστους.

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/15o-NOSOKOMEIAKON-BANNER-2048x570.png
 

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα                            Τηλ/Φαξ: 210-7753104

http://www.pefni.gr                                                         E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

 

 

 

Αθήνα  30-9-2011

Αρ. πρωτ.: 334

 

 

Προς την Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας

Τμήμα Οργάνωσης Νοσοκομείων

Υπ όψιν  κ. Πανταζοπούλου

 

 

Θέμα : Εγκύκλιος σχετικά με την πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης της χώρας σε αλλοδαπούς και ανασφάλιστους.

 

 

 

Κυρία Πανταζοπούλου ,

 

Με δεδομένο ότι :

α) Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2011 έχουν μειωθεί δραματικά αλλά οι προβλέψεις των προϋπολογισμών  για το 2012 έχουν επιπλέον  μείωση σε σχέση με το 2011, με αποτέλεσμα η παροχή υπηρεσιών και αγαθών, τόσο προς του Έλληνες πολίτες όσο και προς τους αλλοδαπούς να συμπιέζεται ανάλογα.

β) Οι περιπτώσεις των αλλοδαπών που προσέρχονται στα νοσοκομεία, εμφανίζουν σπάνιες και δαπανηρές, σε σχέση με την θεραπευτική αντιμετώπιση, ασθένειες όπως Ηπατίτιδες, HIV λοιμώξεις, κ.λ.π. οι οποίες έχουν χρονιότητα άρα και συνεχή επιβάρυνση.

γ) Υπάρχουν νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», που λόγω εξειδίκευσης, η δαπάνη για τα φάρμακα αυτά  καλύπτει το 80 % του συνολικού προϋπολογισμού του νοσοκομείου με συνεχή τάση αύξησης του ποσοστού αυτού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ανταπόκρισης στην τήρηση των υποχρεώσεών τους.

δ) επί προσθέτως, το τελευταίο διάστημα,  παρατηρείται μια τάση αύξησης των απόρων – ανασφαλίστων από Έλληνες πολίτες που έμειναν άνεργοι ή έκλεισαν την επιχείρησή τους, άρα είναι ανασφάλιστοι, και οι οποίοι ζητούν την προστασία του κοινωνικού κράτους στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Όλο αυτό το μέγεθος της πρόσθετης ζήτησης υπηρεσιών και αγαθών, καλύπτεται από πλευράς ιατρικής (αφού η ιατρική πράξη προς το παρόν είναι δωρεάν), όταν όμως έρχεται η ώρα της παροχής φαρμάκων εκεί το πρόβλημα είναι αξεπέραστο.

Οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων δεν μπορούν να αναλάβουν μονομερώς το βάρος της απόφασης, ούτε της χορήγησης φαρμάκων  (γιατί θα ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου) ούτε της άρνησης χορήγησης (γιατί δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της εγκυκλίου σας). Πόσο μάλλον όταν έχουν αντιφατικές οδηγίες από την μια πλευρά από τους Διοικητές των Νοσοκομείων που ενδιαφέρονται για περιστολή δαπανών και από την άλλη από το Υπουργείο όταν δίνει εντολές τήρησης διεθνών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων.

 

Παρακαλούμε να μας δώσετε συγκεκριμένες οδηγίες σε σχέση με το σύνθετο αυτό πρόβλημα, αφού συνεργαστείτε με κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου για το θέμα. Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τις εντολές της διοίκησης του νοσοκομείου που υπηρετούμε.

 

 

Με τιμή

 Για το Δ. Σ.  ΠΕΦΝΙ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc                                 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗMSc

 

 

 

Κοιν: Γενικό Γραμματέα κ. Ν. Πολύζο

          Γενικό Γραμματέα κ. Α. Δημόπουλο

 

 

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Παρασκευή, Σεπτέμβριος 30, 2011