Εγγραφή | Είσοδος

Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για την εκπαίδευση στον τομέα της Υγείας

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

Την σύσταση 13μελούς  Διυπουργικής Επιτροπής των Υπουργείων Υγείας  και Παιδείας με αντικείμενο το συντονισμό και τη συνεργασία των ιατρικών τμημάτων της χώρας σε ζητήματα προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και έρευνας, αποφάσισαν με ΚΥΑ οι συναρμόδιοι Υπουργοί κ.κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου,  Ανδρέας Ξανθός και Κωνσταντίνος  Φωτάκης . Η θητεία της επιτροπής θα είναι 5ετής.

Μέλη της θα είναι οι γενικοί γραμματείς Υγείας και Παιδείας, ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), εκπρόσωπος της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), ένας εκπαιδευτικός ιατρικού τμήματος, ένας εκπαιδευτικός από ΑΕΙ Νοσηλευτικής, ένας εκπαιδευτικός από ΤΕΙ Νοσηλευτικής, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας διδακτικού προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και ένας  πανεπιστημιακός παιδοψυχίατρος.

Αν και οι φαρμακοποιοί στο σύνολο τους αποτελούν  βασικό συντελεστή για την ποιοτική  παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλο τους το φάσμα , εντούτοις το φαρμακευτικό επάγγελμα δεν εκπροσωπείται στην παρούσα επιτροπή ούτε σε επίπεδο Σχολών Υγείας   (φαρμακευτικά τμήματα) ούτε σε συλλογικό ( ΠΕΦΝΙ, ΠΦΣ)

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ 3723/Β/20.10.2017 (δείτε ΕΔΩ)  αντικείμενο της ομάδας εργασίας αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία των ιατρικών τμημάτων της χώρας σε ζητήματα προπτυχιακής, μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και έρευνας.

Η  ομάδα εργασίας θα εισηγείται για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έρευνας για τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τεχνολόγους και τους λοιπούς επαγγελματίες Υγείας σε εναρμόνιση με την εθνική στρατηγική για την Υγεία και με τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Επίσης θα εισηγείται τον καθορισμό των πόρων, την αποτίμηση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των νοσοκομείων με πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια. Τέλος  θα αναλάβει και την  συγκρότηση άλλων Ομάδων Εργασίας .

Η ΠΕΦΝΙ , γνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του νοσοκομειακού φαρμακοποιού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, εργάζεται τα τελευταία χρόνια συστηματικά και μεθοδικά για την εγκαθίδρυση της ειδικότητας  της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στη χώρα μας και έχει επικοινωνήσει εμπεριστατωμένα αυτή την αναγκαιότητα τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας και ΚΕΣΥ , όσο και  σε επίπεδο Φαρμακευτικών Σχολών .

Παράλληλα συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗΡ) για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής  Διακήρυξης  για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική / Statements (http://www.eahp.eu/hp-practice/hospital-pharmacy/european-statements-hos...), δηλαδή ενός κοινού πλαισίου εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Επίσης , στα πλαίσια σχεδιασμού δράσεων αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης, στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου  αποφάσισε την ανάγκη συστράτευσης  όλων των συλλογικών φορέων των φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ, ΠΦΣ, ΠΕΦ ) για την  χάραξη κοινής στρατηγικής όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τους  Φαρμακοποιούς, εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις ανάγκες του ελληνικού συστήματος υγείας .

Η ΠΕΦΝΙ θα συνεχίσει να εργάζεται για την συνεχή επιστημονική κατάρτιση, την ενδυνάμωση και την αναβάθμιση του κλάδου, ευελπιστώντας  ότι η νεοσυσταθείσα διυπουργική επιτροπή θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευόδωση των προσπαθειών μας και στη δημιουργία ενός ισοδύναμου πλαισίου εργασίας για όλους τους επαγγελματίες υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Παρασκευή, Οκτώβριος 27, 2017