Εγγραφή | Είσοδος

Τα Μ.Μ.Ε. Αναφέρθηκάν Στο 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών Που Πραγματοποιήθηκε Στη Θεσσαλονίκη Στις 17 -19 /6 /2011

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

ΠΕΦΝΙ- Έτσι θα μειώσουμε τις δαπάνες για φάρμακα (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr
Φρένο στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να βάλει η προμήθεια της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων έναντι της ατομικής, αφού το κόστος της είναι μικρότερο κατά 12%.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στατιστική μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο του Ρίου, η χρήση φαρμάκων σε νοσοκομειακές συσκευασίες μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κατά 20% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα νοσοκομείο άνω των 500 κλινών.
Τις προτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση των νοσοκομειακών φαρμακείων και την ενίσχυσή τους με προσωπικό, παρουσίασαν χθες τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Μνημόνιο και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί”, που διοργανώνουν από σήμερα έως και τις 19 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
“Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων. Αυτή είναι πρόταση της Ένωσής μας, αλλά ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) ζήτησε διορία ενός έτους για να μπορέσει να το εφαρμόσει. Επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί αν καλυφθούν οι κενές θέσεις των φαρμακοποιών, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση και διακίνηση φαρμάκων στα νοσοκομεία. Μέχρι τώρα κάνουμε οικονομία χάρη στο φιλότιμό μας”, δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ειρήνη Τσικαλάκη.
Παράλληλα ανέφερε ότι από 1 Απριλίου οι τιμές των φαρμάκων ανατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Έκτοτε υπήρξε μία μείωση 2,5% και άλλη μία που αναμένεται να γίνει και υπολογίζεται γύρω στο 10% (δεν θα αφορά όμως φάρμακα κόστους κάτω των 10 ευρώ). Συνολικά υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2011.
“Το 2009 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,240 δισ. ευρώ, το 2010 μειώθηκε στα 930 εκατ. ευρώ και το 2011 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 840 εκατ. ευρώ”, είπε η κ. Τσικαλάκη.
Φαρμακεία χωρίς… φαρμακοποιό
Αγκάθι, εξάλλου, συνεχίζει να αποτελεί η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας. Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, οι ελλείψεις είναι πολλές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον “Άγιο Δημήτριο”, όπου από τους πέντε φαρμακοποιούς έμειναν δύο, το “Γ. Γεννηματάς” όπου είναι δύο, το νοσοκομείο Βέροιας, όπου δεν υπάρχει φαρμακοποιός, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου εργάζονται ένας μόνιμος κι ένας επικουρικός φαρμακοποιός (με 12μηνη θητεία), τα νοσοκομεία Κατερίνης και Χαλκιδικής που έχουν από δύο φαρμακοποιούς το καθένα και τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας που έχουν από έναν φαρμακοποιό.
Επίσης, στο νοσοκομείο Ρόδου απασχολούνται δύο επικουρικοί, στα νοσοκομεία Σπάρτης και Τρίπολης από ένας επικουρικός και στο νοσοκομείο Καρπενησίου κανένας. Επιπλέον, στο νοσοκομείο Δράμας το φαρμακείο το λειτουργούσε ένας γιατρός, ενώ πρόσφατα πήγαν δύο επικουρικές φαρμακοποιοί.
“Στη χώρα μας το 2006 αντιστοιχούσε ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός για 40.000 κατοίκους και τώρα αντιστοιχεί ένας για 60.000. Οι οργανικές θέσεις για όλη την Ελλάδα είναι 450, ωστόσο σήμερα έχουν απομείνει 250. Προσλήφθηκαν 45 επικουρικοί φαρμακοποιοί και στα σκαριά είναι και η πρόσληψη άλλων 20. Επρόκειτο να προσληφθούν και 55 βοηθοί φαρμακοποιού, αλλά δεν υπάρχουν άτομα να υποβάλουν αίτηση”, τόνισε η κ. Τσικαλάκη και πρόσθεσε ότι επί πέντε χρόνια εκκρεμεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα να φεύγουν με συνταξιοδότηση φαρμακοποιοί των νοσοκομείων και να μην αναπληρώνονται.
Για κοροϊδία του υπουργείου Υγείας σε βάρος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έκανε λόγο ο φαρμακοποιός στο νοσοκομείο της Χίου και μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Νίκος Περρίκος. Παράλληλα, επισήμανε ότι “είναι παράδοξο φαινόμενο να θέτει η πολιτεία ως κέντρο το κόστος φαρμάκων αλλά όχι την κάλυψη των εργαλείων με τα οποία θα επιτευχθεί αυτό, όπως η οργάνωση και η στελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το φάρμακο και τον ασθενή”.

• Ενημερωτικά έντυπα για τη λελογισμένη χρήση των φαρμάκων και τον ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού τύπωσε και θα διανείμει σε ασθενείς η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), έχοντας ως στόχο την ενημέρωση του κοινού. Επίσης συμφώνησε με την αντίστοιχη Ένωση της Ισπανίας, στον καθορισμό της 15ης Νοεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας συμμόρφωσης και ενημέρωσης για τα φάρμακα.

———————————————————————-

17/06/2011
Οικονομία 20% στα φάρμακα με συσκευασίες του ΕΣΥ (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Η φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξηθεί το προσωπικό των νοσοκομειακών φαρμακείων.
Σήμερα, η όποια εξοικονόμηση πόρων γίνεται χάρη στο φιλότιμο των 250 φαρμακοποιών, την ώρα που οι οργανικές θέσεις φτάνουν τις 450 και το υπουργείο Υγείας, αν κι έχει αντιληφθεί την ανάγκη προσλήψεων, κωφεύει, κατήγγειλαν χτες από τη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).
Με το σύνθημα «Κάνουμε την αλλαγή στη χρήση φαρμάκων», οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κάλεσαν το υπουργείο να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος που εκκρεμεί για γραφειοκρατικούς λόγους εδώ και πέντε χρόνια, ώστε να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Κατόπιν έρευνας
«Σε ένα νοσοκομείο της τάξεως των 500 κλινών η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί κατά 20%, αν στο εξής γίνεται προμήθεια νοσοκομειακών συσκευασιών, οι οποίες είναι φτηνότερες κατά 12% από τις ατομικές. Αυτό προέκυψε από έρευνα που κάναμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της Ενωσης, Κατερίνα Τσιατά.
Ηδη, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε στα 930 εκατ. ευρώ το 2010 από τα 1,24 δισ. ευρώ το 2009 και εκτιμάται ότι θα πέσει στα 840 εκατ. το 2011, έτος για το οποίο ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι περικομμένος κατά 30%. «Το υπουργείο πρέπει να δώσει κίνητρα στις εταιρίες που θα αναλάβουν τις νοσοκομειακές συσκευασίες φαρμάκων. Παράλληλα με το αίτημά μας αυτό, εμείς ξεκινούμε εκστρατεία με διανομή εντύπων εντός κι εκτός νοσοκομείων, για να ενημερώσουμε τους πολίτες να παίρνουν ούτε πολλά ούτε λίγα φάρμακα αλλά όσα χρειάζονται», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, Ειρήνη Τσικαλάκη.

Τραγικές ελλείψεις
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, στη χώρα μας αντιστοιχεί ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός σε κάθε 60.000 πολίτες. Ενώ το 2006 υπηρετούσαν στα δημόσια νοσοκομεία 350 φαρμακοποιοί, έχουν μείνει 250 λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασης, ενώ στην ειδικότητα των βοηθών φαρμακοποιών δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρουν από υποψήφιους. Αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦΝΙ, οι φαρμακοποιοί να μην προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το έργο τους.
«Στη Θεσσαλονίκη, παρά τις ελλείψεις (π.χ. στον «Αγιο Δημήτριο» και στο «Γ. Γεννηματάς» έμειναν δυο φαρμακοποιοί), το πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο απ” ό,τι στην περιφέρεια και στην Αθήνα. Στο νοσοκομείο Βέροιας δεν υπάρχει φαρμακοποιός, στου Πολυγύρου και στης Κατερίνης υπηρετούν από δύο, ενώ στης Εδεσσας και των Γιαννιτσών ένας. Η τοποθέτηση επικουρικών για δώδεκα μήνες -στους οποίους περιλαμβάνεται και η εκπαίδευσή τους- δεν αποτελεί λύση», ανέφερε η κ. Τσικαλάκη.
Πιεστικές συνθήκες
«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Πολιτεία να ενισχύσει το προσωπικό των φαρμακείων. Οι συνθήκες είναι τόσο πιεστικές, που δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με τον ασθενή και το φάρμακό του», τόνισε ο Νίκος Περρίκος, μέλος του δ.σ. της Ενωσης. Διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τους φαρμακοποιούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα συζητηθούν στο 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Μνημόνιο και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί», που διοργανώνει η ΠΕΦΝΙ στη Θεσσαλονίκη, στις 17-19 Ιουνίου.
———————————————————————-
17/06/2011
Καταγγέλλουν κόστος-φωτιά για φάρμακα(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Ατομικές και όχι μεγάλες συσκευασίες φαρμάκων προμηθεύονται τα ελληνικά νοσοκομεία, εκτινάσσοντας έτσι τη νοσοκομειακή δαπάνη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Ειρήνη Τσικαλάκη, αν τα νοσοκομεία προμηθεύονταν φάρμακα στη λεγόμενη νοσοκομειακή συσκευασία και όχι στην ακριβότερη κατά 12% ατομική συσκευασία, όπως γίνεται σήμερα, η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωνόταν ώς και 20%.

Αυτό αποδεικνύεται και από σχετική μελέτη του νοσοκομείου του Ρίου. Η κ. Τσικαλάκη τόνισε επίσης ότι η κάλυψη των 200 κενών θέσεων φαρμακοποιών στα νοσοκομεία θα συνέβαλλε στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης γιατί θα γινόταν καλύτερη διακίνηση των φαρμάκων.
Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, αντιστοιχεί ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός σε κάθε 60.000 πολίτες, ενώ από τις 450 οργανικές θέσεις φαρμακοποιών στα νοσοκομεία της χώρας, καλύπτονται μόνο οι 250. Την ίδια στιγμή, τόνισε, υπάρχουν νοσοκομεία που δεν διαθέτουν μόνιμο φαρμακοποιό, αλλά λειτουργούν με επικουρικούς, που αλλάζουν κάθε χρόνο.
Σ.Α.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Ιούλιος 4, 2011