Εγγραφή | Είσοδος

>Τρέχοντα Θέματα Που Απασχολούν Τον Κλάδο Των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png

>(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα, Τηλ/Φαξ:210-7753104
Αθήνα 14-04-06
ΑΡ.ΠΡ. 6

Προς : Τον κ. Δ. Αβραμόπουλο

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κύριε Υπουργέ,

Με το ακόλουθο σύντομο σημείωμα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε συνοπτικά την δραστηριότητα των νοσοκομειακών φαρμακείων καθώς και τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Σε όλα τα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν φαρμακευτικά τμήματα υπό την ευθύνη επιστήμονα φαρμακοποιού, σύμφωνα με τις διατάξεις Προεδρικού Διατάγματος 108/1993, που ορίζει την οργάνωση και λειτουργία του φαρμακευτικού τμήματος.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι σε νοσηλευόμενους, σε προσερχόμενους στα έκτακτα και σε όσους είναι δικαιούχοι εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης (άποροι, καρκινοπαθείς, κλπ) και διακρίνονται τόσο σε επιστημονικές όσο και σε διαχειριστικές.

Το φαρμακείο του νοσοκομείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία ελέγχου του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης, έχει τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου (εξαντλεί το 24% σε Γενικά νοσοκομεία και έως το 50% στα αντικαρκινικά νοσοκομεία του συνόλου των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων) και αποτελούσε πάντα το σημείο που ασκούσαν παρεμβάσεις οι Διοικητές των νοσοκομείων με σκοπό τη συμπίεση των δαπανών.

Η συνολική νοσοκομειακή κατανάλωση για το 2004 έχει ανέλθει σε 835. 342.000 € (στοιχεία ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ) και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία για το 2005 έχει ξεπεράσει το 1 δις €. Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο φάρμακα και σ αυτά πρέπει να προστεθεί η κατανάλωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, που διακινείται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, σε ένα επί πλέον ποσοστό 60%.

Το σύνολο αυτής της δαπάνης διακινείται και ελέγχεται από 302 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα. Σε 60 από τα 132 νοσοκομεία της χώρας, υπηρετεί σήμερα μόνο ένας φαρμακοποιός.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι μόνιμοι Δημόσιοι λειτουργοί και από το 1992 έχουν ενταχθεί σε ιδιαίτερο κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥ με διαβάθμιση όπως και οι γιατροί του ΕΣΥ (Δ/ντές, Επιμ. Α΄, Επιμ. Β΄ και Επιμ. Γ΄). Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, δεκατέσσερα χρόνια μετά την ένταξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, δεν έχει γίνει καμία διοικητική πράξη προσαρμογής των Οργανισμών των νοσοκομείων (ούτε και των καινούργιων), ούτε έχουν προωθηθεί οι αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να ενταχθούμε και τυπικά στο νέο κλάδο. Η επί σειρά ετών αδιαφορία τόσο των υπηρεσιών όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων, που σημειωτέον δεν έχουν οικονομικό κόστος, έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι προσλήψεις, οι μετατάξεις, οι αποσπάσεις και η εν γένει υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των υπηρετούντων φαρμακοποιών, αλλά και να παρατηρείται το παράδοξο όλοι οι υπηρετούντες επί σειρά ετών να παραμένουν άκριτοι.

Οι αποδοχές των νοσοκομειακών φαρμακοποιών εξαρτώνται από τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων υπαλλήλων και δεν ξεπερνούν τις 30.000 € ετησίως, συμπεριλαμβανομένης και της αποζημίωσης των εφημεριών (μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές), ποσό που είναι σε κάθε περίπτωση κάτω του 50% των αμοιβών των Ευρωπαίων συναδέλφων μας. Οι ετήσιες τακτικές αποδοχές ενός Δ/ντή νοσοκομειακού φαρμακείου στην Αγγλία κυμαίνονται στις 70.000 έως 100.000 λίρες και επιπλέον καταβάλλεται αποζημίωση για τις εφημερίες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου. Οι μισθοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνονται από 50.000 έως 100.000 € ετησίως ανάλογα με τη χώρα, τα νοσοκομεία, το βαθμό και τα προσόντα των φαρμακοποιών.

Στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αριθμός των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι πολλαπλάσιος, οι αρμοδιότητες τόσο του τμήματος όσο και των φαρμακοποιών είναι διακριτές, η υπηρεσιακή κατάσταση είναι διαφορετική και οι αποδοχές αξιοπρεπείς όπως αρμόζουν σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις των εφημεριών βρισκόμαστε σε συνεχή, επαναλαμβανόμενη κατ έτος, διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας για την επαρκή κάλυψη των κονδυλίων, που όμως ποτέ δεν επαρκούν για τον στοιχειώδη προγραμματισμό.

Επί πλέον η προηγούμενη πολιτική ηγεσία , παρ όλες τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις και με σειρά άστοχων χειρισμών, μας μείωσε τις τακτικές αποδοχές μας, στερώντας τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς από την ειδική αμοιβή άσκησης φαρμακευτικής πολιτικής ύψους 880 € εφ άπαξ κατ έτος, που καταβάλλεται συνεχώς από το 1999. Για το θέμα αυτό παραθέτουμε άλλο ενημερωτικό.

Τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων στη χώρα μας λειτουργούν με μηχανογραφικά συστήματα (όχι ενιαία, αλλά όλα σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικά) τα οποία επιτρέπουν τόσο στο φαρμακείο να έχει πλήρη και συστηματική εικόνα της διακίνησης όσο και στις Διοικήσεις να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση φαρμάκων, αντιδραστηρίων, λοιπού υλικού αλλά και κίνηση λογαριασμών, χρεών και υποχρεώσεων, και διοχετεύονται συστηματικά στις ΔΥΠΕ, οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για στατιστικούς, για οικονομικούς ή για άλλους σκοπούς. Έχουν επίσης σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και έχουν τροφοδοτήσει δεκάδες μελέτες φαρμακοποιών αλλά και άλλων επιστημόνων με αντικείμενο το AIDS, τα ναρκωτικά, τα ψυχοφάρμακα, τις αντικαρκινικές θεραπείες, συγκριτικές μελέτες κατανάλωσης ομάδων φαρμάκων αλλά και σύνθετες κοινωνικές μελέτες για το προφίλ των ασθενών χρηστών, το βαθμό ικανοποίησης των χρηστών των υπηρεσιών του ΕΣΥ, την εκπαίδευση του προσωπικού, κ.λ.π. Έχουν επίσης παίξει σημαντικό ρόλο σε κάθε πρόταση για τη βελτίωση της χρηματοδότησης του νοσοκομειακού συστήματος της χώρας.

Όλη αυτή η δραστηριότητα και η αντιμετώπιση των αιτημάτων μας για θεσμική αναβάθμιση δεν έχουν τύχει δυστυχώς της καλλίτερης αντιμετώπισης από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειές μας για συνεργασία στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων μας.

Ο Πρόεδρος Νίκος Λάκκας 
Η Γενική Γραμματέας Ειρήνη Τσικαλάκη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Παρασκευή, Απρίλιος 14, 2006