Εγγραφή | Είσοδος

>Φάρμακα Συσκευασίας Νοσοκομείου

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/15o-NOSOKOMEIAKON-BANNER-2048x570.png

>Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 να διαθέτουν κουτιά με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων τα οποία θα έχουν τη χαμηλότερη τιμή. “Αγκάθι” η έλλειψη νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Νοσοκομειακή συσκευασία φαρμάκων για δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας, αν και η προσπάθεια του υπουργείου απειλείται από τη “νάρκη” έλλειψης νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Στόχος του κ. Ανδρέα Λοβέρδου είναι η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΕΣΥ, η οποία αγγίζει ετησίως το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Οι νέες συσκευασίες θα περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων (από 60 έως 600 χάπια, κάψουλες ή υπόθετα) και -με βάση τον νόμο- θα έχουν χαμηλότερη τιμή.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της απόφασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, προκειμένου να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Η προσπάθεια του υπουργείου, ωστόσο, φαίνεται να προσκρούει στην έλλειψη νοσοκομειακών φαρμακοποιών.
“Στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων απασχολούνται 270 φαρμακοποιοί, ενώ οι κενές θέσεις φτάνουν τις 200″, σχολίασε χθες στο “Εθνος” η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), κ. Ειρήνη Τσικαλάκη.
Για να καλύψει μέρος των κενών, η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε προσλήψεις 50 επικουρικών φαρμακοποιών.

Προσλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Νίκος Πολύζος, υπέγραψε χθες την απόφαση για πρόσληψη 20 επικουρικών φαρμακοποιών, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες.
Τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα με φόρτο εργασίας, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση της δαπάνης, ενώ με εντολή του υπουργείου Υγείας πρέπει να τηρούν και ατομική ημερήσια δόση ανά νοσηλευόμενο ασθενή.
Οσο διαρκεί η εκκρεμότητα, η τήρηση αναλυτικών στοιχείων είναι σχεδόν αδύνατη για μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα:
Χωρίς φαρμακοποιό είναι το “Αλεξάνδρα”.
Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” υπηρετούν έξι αντί για 15 φαρμακοποιοί που προβλέπονται από τον οργανισμό, στο “Λαϊκό” τρεις (προβλέπονται επτά), στο “Ιπποκράτειο” της Αθήνας τέσσερις (προβλέπονται οκτώ) και στον “Ερυθρό” δύο από οκτώ που προβλέπει ο οργανισμός.

Σύσκεψη για τους φαρμακοποιούς

Στο τραπέζι το άνοιγμα του επαγγέλματος

Το θέμα ανοίγματος του επαγγέλματος του φαρμακοποιού συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, του γενικού γραμματέα Οικονομικών κ. Ηλία Πλασκοβίτη και του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Δημήτρη Βαγιωνά.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν μπορεί να συζητείται η κατάργηση των χωροταξικών και πληθυσμιακών περιορισμών για την ίδρυση νέου φαρμακείου. Θέση του υπουργείου είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, το οποίο προσδίδει στον κλάδο χαρακτήρα “κλειστού” επαγγέλματος.
Οι φαρμακοποιοί δεν είναι απολύτως αρνητικοί στην προοπτική αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, όπως είναι η ταχεία εξόφληση των συνταγών από τα Ταμεία. Η διοίκηση του ΠΦΣ εμφανίζεται σύμφωνη και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο.

Δημήτρης Καραγιώργος
Άρθρο στο “ΕΘΝΟΣ” 4-11-2010

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Πέμπτη, Νοέμβριος 4, 2010