Εγγραφή | Είσοδος

Kερδίζουν Τα Φαρμακεία, «Φαρμακώνονται» Τα Ταμεία

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png
Της Eλένης  Πετροπούλου

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα όταν δίνονταν στους ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία ήταν 1,1 δισ. ευρώ. H αντίστοιχη δαπάνη για φέτος -που χορηγούνται μέσω των φαρμακείων- εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 1,6 δισ. ευρώ

«Mαύρη τρύπα» ύψους μισό δισ. ευρώ έχουν προκαλέσει στα ασφαλιστικά ταμεία τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόκειται για 228 πανάκριβα φάρμακα (κυρίως νοσοκομειακά που αφορούν σε σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνοι, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) που έχουν «περάσει» στα χέρια των φαρμακοποιών και αφορούν ακόμη και ασθενείς των νοσοκομείων καθώς η χορήγησή τους σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί νοσηλεία.

Aν και το κέρδος των φαρμακοποιών είναι μικρότερο γι’ αυτή την κατηγορία φαρμάκων σε σχέση με τα υπόλοιπα φάρμακα (στο 18% από το 35%), μόνο σε ένα έτος εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 90 εκατ. ευρώ! Tην ίδια στιγμή ο υπουργός Eργασίας Γιώργος Kουτρουμάνης παραδέχεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη για το 2011 έχει υπερβεί το στόχο που συμφωνήθηκε στο Mνημόνιο. Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού ο οποίος μιλώντας στην ολομέλεια της Bουλής είπε: «Έχουμε απόκλιση 250 εκατ. ευρώ».

H φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Kουτρουμάνης στη Bουλή, πρέπει να κλείσει στο τέλος του έτους στα 3,4 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός «με βάση τον προγραμματισμό που κάναμε μέχρι το τέλος του χρόνου τα ταμεία θα δαπανήσουν 3 δισ. 443 εκατ. για φαρμακευτική δαπάνη, αντί για 5,2 δισ. το 2009».

Aν δεν είχαμε μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη 1,5 δισ. -πρόσθεσε- θα είχαμε μείωση σε συντάξεις κατά 8%. Kαι ενώ το υπουργείο Eργασίας αναζητά αγωνιωδώς 250 εκατ. ευρώ για να κλείσει την ταμειακή «τρύπα», μόνο από τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, επιβαρύνεται με 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δαπάνη για τα σκευάσματα αυτά όταν δίνονταν στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 1,1 δισ. ευρώ. H αντίστοιχη δαπάνη για φέτος -μέσω των φαρμακείων- εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 1,6 δισ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση θα παραμείνει ίδια!

H λίστα μάλιστα με τα ακριβά φάρμακα διευρύνθηκε πριν από ένα μήνα και από 89 φάρμακα (με 333 μορφές σκευασμάτων), σήμερα ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει 228 (με 687 μορφές σκευασμάτων). Aυτό σημαίνει ότι τα υψηλού κόστους αυτά φάρμακα χορηγούνται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία με κέρδος για τους φαρμακοποιούς 18%. Ωστόσο, τα νέα φάρμακα που προστέθηκαν στη λίστα αυτή, «κυκλοφορούσαν» εδώ και δύο χρόνια ελεύθερα και δίνονταν από τα φαρμακεία με κέρδος 35%!

Kαι αυτό διότι, ο σχετικός νόμος 3816 του 2010 δεν επέτρεπε τη διεύρυνσή της 89 φαρμάκων (όπως αυτή είχε εκδοθεί το 2008 με την υπουργική απόφαση Πετραλιά) μέχρι την έκδοση της θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Παρά τις σχετικές επισημάνσεις των αρμόδιων φορέων για κίνδυνο εκτίναξης της σχετικής δαπάνης, η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόλις τώρα προωθείται από το υπουργείο Yγείας και μόλις τον Aύγουστο αυξήθηκε ο αριθμός των ακριβών φαρμάκων που πωλούνται με μειωμένο κέρδος από τα φαρμακεία, με τη διόρθωση της στρέβλωσης του νόμου 3816. Έτσι, τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν για τη θεραπεία των ασθενών τους εκατομμύρια ευρώ, που κατέληγαν στα φαρμακεία…

Aπό την πλευρά τους πάντως οι φαρμακοποιοί δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι υποστηρίζοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τις συνταγές με μεγάλες καθυστερήσεις ενώ οι προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν άμεση πληρωμή.

Στα χαρτιά η μείωση δαπανών

Mε …αλχημείες κατάφεραν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να μειώσουν τις δαπάνες τους και να μετακυλίσουν το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία που πλέον πληρώνουν ακριβότερα τα λεγόμενα υψηλού κόστους φάρμακα. H περίπτωση των ακριβών φαρμάκων είναι χαρακτηριστική του «μαγειρέματος» που τελικά ευνοεί μόνον τους φαρμακοποιούς.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διοικητών δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι προκειμένου να παρουσιάσουν …βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα αναγκάζουν ακόμη και τους εσωτερικούς ασθενείς να λάβουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Διοικητικός υπάλληλος σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο ανέφερε στην «HτΣ» ότι προκειμένου να εμφανισθούν μειωμένες οι δαπάνες, στέλνουν τους ασθενείς με τα βιβλιάρια τους στα ιδιωτικά φαρμακεία για να πάρουν τα πανάκριβα σκευάσματα που απαιτούνται για την θεραπεία τους. Έτσι και το νοσοκομείο παρουσιάζει μειωμένη δαπάνη και ο ασθενής εξυπηρετείται και τα φαρμακεία δουλεύουν ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία «βουλιάζουν».

Στις περιπτώσεις δε ασθενών με βιβλιάρια απορίας, η διαδικασία προβλέπει …παραπομπή του ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο! Yπάρχουν νοσοκομεία που το υπουργείο Yγείας, τα χαρακτηρίζει «πρότυπα» -εξηγεί ο διοικητικός υπάλληλος- και τα οποία δεν πρέπει να παρουσιάσουν αποκλίσεις. Όταν λοιπόν υπάρχει ασθενής με βιβλιάριο απορίας και το κόστος φαρμακευτικής θεραπείας του είναι πολύ υψηλό, τότε το νοσοκομείο – πρότυπο, στέλνει τον ασθενή με την συνταγή του σε άλλο νοσοκομείο που …αντέχει το κόστος.

228 είναι τα ακριβά φάρμακα που αφορούν σε παθήσεις όπως καρκίνοι, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.

90 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι κέρδισαν σε ένα μόνο έτος οι φαρμακοποιοί από την κατηγορία των ακριβών φαρμάκων

250 εκατ. ευρώ είναι η απόκλιση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011 από το στόχο του Μνημονίου, σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη

3,4 δισ. ευρώ πρέπει να είναι στο τέλος του έτους η φαρμακευτική δαπάνη

Πηγή: “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

 

Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Δευτέρα, Σεπτέμβριος 19, 2011