Εγγραφή | Είσοδος

Δελτίο Τύπου ΠΕΦΝΙ

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Πανελλήνια
Ένωση
Φαρμακοποιών
Νοσηλευτικών
Ιδρυμάτων

http://pefni.gr/sites/default/files/banner/587_m92HWD_14o_SynNosFarm_Banner_Ioannina.png
(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
Αθήνα, 20-8-14
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Τα Δημόσια Νοσοκομεία παραπαίουν λόγω υποχρηματοδότησης”
Με αφορμή ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) επανέρχεται και τονίζει εκ νέου ότι :
“Η χορήγηση συμπληρωματικών κονδυλίων είναι η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η φαρμακευτική κάλυψη των νοσηλευόμενων ασθενών για το υπόλοιπο του 2014.
Η ευρέως εφαρμοζόμενη πρακτική των διοικήσεων των νοσοκομείων με την παραπομπή των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για προμήθεια των “Νοσοκομειακών τους Θεραπειών” μπορεί να βοηθά τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να παρουσιάζουν “μειωμένη” τη φαρμακευτική δαπάνη, επί της ουσίας όμως αφενός δημιουργεί ψευδή εικόνα (αφού απλά η νοσοκομειακή δαπάνη μετακυλείει στον ΕΟΠΥΥ), αφετέρου ταλαιπωρεί επιπλέον τους ήδη επιβαρημένους -λόγω της νόσου- ασθενείς.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οφείλει να υποστηρίζει τον ασθενοκεντρικό του χαρακτήρα και να τον αποδεικνύει όχι με τις “απαίδευτες” μειώσεις των φαρμακευτικών κονδυλίων, αλλά με την εφαρμογή αξιόπιστων διαδικασιών ελέγχου & ορθολογιστικών μέτρων διαχείρισης όπως είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το νοσοκομειακό συνταγολόγιο, η εφαρμογή της κλινικής φαρμακευτικής, η πλήρης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενή και ο διαχωρισμός της δαπάνης των φαρμάκων υψηλού κόστους των εξωτερικών ασθενών από τον προϋπολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Εφαρμογή δηλαδή διαδικασιών και μέτρων που επανειλημμένα η ΠΕΦΝΙ έχει προτείνει στους αρμόδιους φορείς αλλά έως τώρα δεν έχουν εισακουστεί.
Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί -παρά τη δραματική υποστελέχωση του κλάδου- είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης, αγωνιούμε όμως για την εξέλιξη της υφιστάμενης κατάστασης στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ”.
 
Για το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ
       Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δέσποινα Μακριδάκη                                                           Βασίλης Γούλας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 
Τετάρτη, Αύγουστος 20, 2014